Пређи на садржај

Либија

Извор: Викицитат
Застава Либије

Либија је држава региона Магреб на северу Африке на обали Средоземног мора.

Цитати[уреди]

„Убиство аустријског престолонаследника од стране српског националисте било је окидач за сукоб, а не основни узрок, упоредив у модерним временима са нападима 11. септембра које су дале изговор за рат у Ираку, уништење Либије, Сирије и Јемен и тотална дестабилизација Авганистана и Пакистана. Ратови после 11. септембра трајали су дуже од Првог и Другог светског рата заједно. (Тарик Али)”


„Све у свему, све дивље звери су најжешће у Азији, најхрабрије у Европи и најразличитијег изгледа у Либији. Постоји и пословица, према којој Либија увек производи нешто ново. У ствари, изгледа да се, као последица оскудице кише, животиње које наилазе једна на другу у близини водотока паре чак и ако нису из истог рода. (Аристотел)”


„Либија је живела 5000 година без нафте и спремна је да живи још 5000 година без ње. (Муамер ел Гадафи)”


„Напади које су покренули пучисти у Либији прошле године да збаце легитимну Владу националног јединства донели су овој земљи само бол и уништење. (Реџеп Тајип Ердоган)”


„Агресија је почињена, а руководство земље, не само Моамер Гадафи, је убијено. И како је убијен? Па да су га стрељали у борби, једно је, али су га понижавали и мучили, пуцали на њега, злостављали га када је био рањен, искривљавали му врат и руке, а онда су га мучили до смрти. Горе је него што су то некада чинили нацисти. Осим тога, САД, Италија, Француска и Немачка сада имају до 150 милијарди долара либијског новца. Веома су заинтересовани да приграбе ово богатство. У Либији ће све бити још горе, јер има колосална налазишта ресурса, а сви су похрлили тамо да зграбе та богатства. (Александар Лукашенко)”


„Грешке направљене у Сирији не би требало да се понављају у Либији. (Ангела Меркел)”


„Вероватно нисам планирао, дан касније, оно што мислим да је било исправно, у интервенцији у Либији. (Барак Обама)”


Југославија, затим Ирак, већ сам рекао, онда Либија, Авганистан, ширење НАТО-а, чему то? А онда сваки пут нешто се заборави, одбацује, нас нешто провоцирају, предузимају дејства за заштиту својих интереса, а затим говоре: "Гле зла Русија преузима такве и такве кораке". Дакле немојте нас провоцирати на то, немојте нас провоцирати да активно бранимо своје интересе. (Владимир Путин)”