Пређи на садржај

Барак Обама

Извор: Викицитат

Барак Хусејин Обама II (4. август 1961) је бивши амерички председник, изабран на изборима 2008, односно 2012, на председничкој функцији био је до јануара 2017. године. Члан је Демократске странке.

Цитати[уреди]

„Када смо се суочили са немогућим изгледима; када нам је речено да нисмо спремни, или да не треба да покушавамо, или да не можемо, генерације Американаца су одговориле једноставним вером који сумира дух народа: Да, можемо.”


„Осећам се добро када сам ангажован у ономе што мислим да су суштинска питања друштва, а та суштинска питања за мене су оно што се дешава сиромашним људима у овом друштву.”


„Можда ћемо током живота имати прилике да поново устанемо у одбрану наше слободе и платимо ратну плату.”


„Верујем да је брак између мушкарца и жене. Нисам за геј бракове.”


„Не можемо решити изазове нашег времена ако их не решимо заједно – осим ако не усавршимо наш синдикат схватајући да можда имамо различите приче, али имамо заједничке наде; да можда не изгледамо исто и можда нисмо са истог места, али сви желимо да идемо у истом правцу — ка бољој будућности деце и наших унука.”


„Не умањујте будућност, због страха од садашњости.”


„Док је будућност неспознатљива, ветрови увек дувају у правцу људског напретка.”


„Величина никада није дата. Мора се зарадити.”


„Наши изазови могу бити нови. Инструменти са којима их срећемо можда су нови. Али оне вредности од којих зависи наш успех — напоран рад и поштење, храброст и фер плеј, толеранција и радозналост, лојалност и патриотизам — ове ствари су старе. Ове ствари су истините. Они су били тиха снага напретка кроз нашу историју.”


„Просперитет без слободе је само још један облик сиромаштва.”


„Вратимо се вечерас на осећај јединства који је владао 11. септембра.”


„Добро вече. Вечерас могу известити амерички народ и свет да су Сједињене Државе извеле операцију у којој је убијен Осама бин Ладен, вођа Ал Каиде и терориста који је одговоран за убиство хиљада невиних мушкараца, жена и деца.”


„Наши људи и наша деца нису на продају.”


„Никаква пропаганда не може исправити нешто за шта свет зна да је погрешно.”