Пређи на садржај

Напади 11. септембра 2001.

Извор: Викицитат

Напади 11. септембра 2001. били су низ од четири координисана терористичка напада вахабистичке исламистичке[3] терористичке групе Ал Каида на САД који су се догодили у уторак 11. септембра 2001. године.

Цитати

[уреди]

„11. септембар је био, и остао, пре свега огромна људска трагедија. Али 11. септембар је такође представљао значајан и смишљен изазов не само за Америку већ и за свет у целини. Мета терориста нису били само Њујорк и Вашингтон, већ и саме вредности слободе, толеранције и пристојности које су у основи нашег начина живота. (Тони Блер)”


„Они мрзе оно што виде управо овде у овој дворани: демократски изабрану владу. Њихове вође су самоименоване. Они мрзе наше слободе: нашу слободу вероисповести, нашу слободу говора, нашу слободу гласања и окупљања и неслагања једни са другима. (Џорџ Буш)”


„Сваки муслиман, од тренутка када схвате разлику у свом срцу, мрзи Американце, мрзи Јевреје и мрзи хришћане. Откад знам за себе, осећао сам се измучено и у рату, и осећао сам мржњу и непријатељство према Американцима. (Осама бин Ладен)”


„Сагињем главу пред жртвама тероризма. Веома сам импресиониран храброшћу становника Њујорка. Велики град и велика америчка нација треба да победе! (Владимир Путин)”


„Није ли употреба своје ватре од стране Америке и неких западних влада против других у свету укључујући, или у чијем су челу Арапи и муслимани, један од најважнијих разлога за недостатак стабилности у свету на садашњост? Није ли зло нането Америци чином од 11. септембра 2001. године, и ништа друго, резултат овог и других дела? То је главно питање и то је оно на шта америчка администрација, заједно са западним владама или западним јавним мњењем, треба да одговори пре свега са смиреношћу и одговорношћу, без емотивне реакције и без употребе истих старих метода које је Америка користила против света. (Садам Хусеин)”