Авганистан

Извор: Викицитат
Застава Авганистана

Авганистан је држава у југозападној Азији.

Цитати[уреди]

„Да ли би америчка храброст могла да победи терористе у Авганистану или на другим местима? Не, не можете... није довољно имати овај Апач или Ф-16 или Ф-35, како год да га означите, да бисте победили терористе. Мора постојати свеобухватнији начин за решавање тог компликованог питања. (Башар ел Асад)”


„Мој је поносан народ. Дубоко се сећам људи којима сам имао част да служим четрдесет година. Авганистанска земља, њене планине, њене долине су у мом сећању, у мојим очима, у мом срцу. (Мохамед Захир)”


„Авганистан је једна од оних земаља у којима је религија још увек жива и активна. Али религија није једини фактор који гура народе ових земаља да се наоружају против освајача. Наравно, они нису марксисти, али су патриоте који чезну да ослободе своју отаџбину, они су представници демократске буржоазије. Они не желе да живе под туђинским јармом, без обзира на то што су њихове идеје још веома далеко од идеја буржоаско-демократске револуције да би се материјализовали у дубоким реформама у интересу својих народа. (Енвер Хоџа)”


„Авганистан – удаљен, далеко од мора, крај кршевитих планина настањен примитивним племенима, сиров као земља у којој живе – коришћен је као метафора за све далеке и незанимљиве догађаје који су пали пред очи америчког читаоца. (Ричард Никсон)”


„Ниједна нација никада није ујединила Авганистан, ниједна. Империје су покушале и нису успеле. (Џо Бајден)”