Пређи на садржај

Владимир Путин

Извор: Викицитат
Владимир Путин (2021)

Владимир Владимирович Путин (7. октобар 1952) је руски политичар и председник Руске Федерације.

Цитати

[уреди]

„Нећемо дозволити да нас прошлост повуче и спречи да идемо напред. Разумемо где треба да се крећемо.”


„Људи нас увек уче демократији, али људи који нас уче демократији не желе сами да је уче.”


„Ово је наш коначни избор и немамо повратка. Не може бити повратка на оно што смо имали раније.”


„Зашто бисмо разговарали са људима који су децоубице? Нико нема морално право да нам каже да разговарамо са децоубицама.”


„Залагаћемо се за демилитаризацију и денацификацију Украјине.”


„Наши планови не укључују окупацију украјинских територија. Нећемо никоме ништа да намећемо силом.”


„Чак и након распада СССР-а и губитка значајног дела својих способности, данашња Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних држава.”


„Украјинске оружане снаге. Другови официри, Ваши очеви, дедови и прадедови нису се борили против нацистичких окупатора и нису бранили нашу заједничку Отаџбину да би данашњим неонацистима дозволили да преузму власт у Украјини. Заклели сте се на верност украјинском народу, а не хунти, народном противнику који пљачка Украјину и понижава украјински народ... Позивам вас да одмах положите оружје и идете кући.”


„Видимо да су снаге које су извршиле државни удар у Украјини 2014. преузеле власт, да је одржавају уз помоћ украсних изборних процедура и напустиле пут мирног решавања сукоба.”


„Ви сте нанели пример бомбардовања бивше Југославије, Београда и Крима. Хвала Вам за тај пример, то је изванредан пример. Бомбардовање Београда - то је била интервенција која је заобишла прописе и правила међународног права. Да ли је Савет Безбедности Уједињених Нација донео решење о војној интервенцији у Југославији? Није. Сједињене Државе су донеле једнострану одлуку. Ви сада мени кажете, Ви сте рекли. на Криму. А шта на Криму? Шта сте ви урадили у Југославији, тамо сте одвојили од ње део државе, укључујући и Косово, а касније од Србије. На Косову је парламент гласао након војне интервенције, након многобројних жртава. И одлука је донета, и сви су се с тим сложили. На Криму није било никаквог рата. Није било ваздушних удара, војних дејстава, жртви није било, ниједан човек није погинуо. Једино што смо ми урадили - обезбедили смо право људи да искажу своју вољу уз сагласност са Повељи Уједињених Нација. И од речи до речи све што смо ми урадили, ви сте урадили на Косову, само мало више. На Косову је парламент донео одлуку да се одцепи, а овде су људи изашли на референдум и на референдуму исказали своје мишљење. А онда је парламент то решење потписао и као независна држава се обратио Русији у циљу присједињења. Наравно, можемо се надметати колико год, али је неопходно да се прекине тај зачарани круг. Много пута сам већ говорио о томе, и рећи ћу опет. Југославија, затим Ирак, већ сам рекао, онда Либија, Авганистан, ширење НАТО-а, чему то? А онда сваки пут нешто се заборави, одбацује, нас нешто провоцирају, предузимају дејства за заштиту својих интереса, а затим говоре: "Гле зла Русија преузима такве и такве кораке". Дакле немојте нас провоцирати на то, немојте нас провоцирати да активно бранимо своје интересе. Дајте да се ми с вама договоримо о нечему. Договорити се о свему није могуће. А у чему се можемо сложити, то није испуњено. Заиста бих желео да са новом администрацијом градимо другачије односе, партнерске односе, узимајући у обзир сопствене интересе.”