Европа

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Europe orthographic Caucasus Urals boundary (with borders).svg

Европа је шести континент по величини и трећи најнасељенији, са популацијом од око 742 до 750 милиона становника, 11% укупне светске популације и нултим природним прираштајем (11‰).

Цитати[уреди]

„Европске интеграције не треба да буду ригидне, већ онолико флексибилне колико ми то можемо да учинимо. То не треба да буде луђачка кошуља за народе Европе, већ треба да буде њихов заједнички ослонац, заједничка подршка здравом, индивидуалном развоју сваког од њих. (Конрад Аденауер)”


„Ко год говори о Европи греши: то је географски израз. (Ото фон Бизмарк)”


„Склони смо пренаглашавању материјалних утицаја у историји. Руси посебно праве ову грешку. Интелектуалне вредности и етнички утицаји, традиција и емоционални фактори су подједнако важни. Да то није случај, Европа би данас била федерална држава, а не лудница национализма. (Алберт Ајнштајн)”


„Време је да се препусти забораву хладноратовске постулате када се на Европу гледало као на арену конфронтације подељену на „сфере утицаја“ и нечију туђу „одбрану засновану на напредовању“, као на објекат војне конфронтације — односно на театар рата. (Михаил Горбачов)”


„Била је судбина Европе да увек буде бојно поље. Разлике у расама, у религији, у политичкој генијалности и друштвеним идеалима, увек су изгледале... као позив на борбу по битку. (Калвин Кулиџ)”


„Видели смо Капитоле и већину главних градова и људи, сваке земље у Европи. Још нисам видео никога на кога би био љубоморан. (Јулисиз С. Грант)”


„Европа. Њихови политички интереси су потпуно различити од наших. Њихова међусобна љубомора, њихов однос снага, њихови компликовани савези, њихови облици и принципи владавине, све су нам страни. Они су народи вечног рата. Сва њихова енергија се троши на уништавање рада, имовине и живота свог народа. (Томас Џеферсон)”


„Последњих деценија, Европа се повукла ка понашању меке моћи. Али, пошто је готово на свим границама опкољена превратима и миграцијама, Европа, укључујући Британију, може да избегне да се претвори у жртву околности само преузимањем активније улоге. (Хенри Кисинџер)”


„У срцу Европе тече најчистији ток људске љубави, правде, духа самопожртвовања за више идеале. Хришћанска култура векова дубоко је утонула у срж њеног живота. У Европи смо видели племените умове који су се икада залагали за људска права, без обзира на боју и вероисповест. (Рабиндранат Тагор)”


„Оно што би, међутим, требало да схватимо из лекција европске историје јесте да, прво, у програмима европских интеграција не постоји ништа нужно добронамерно; друго, жеља за остварењем великих утопијских планова често представља озбиљну претњу слободи; и треће, европско јединство је покушано и раније, а исход је био далеко од срећног. (Маргарет Тачер)”


Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: