Пређи на садржај

НАТО

Извор: Викицитат

Организација Северноатлантског споразума је међувладин војни савез заснован на Северноатлантском споразуму који је потписан 4. априла 1949. године.

Цитати[уреди]

„Кључно питање... чему служи НАТО? ...Од почетка.. бушили смо у главу да је сврха НАТО-а да нас брани од руских хорди... ОК, 1991, нема више руских хорди... Дакле, шта НАТО уопште ради? Па, заправо, његова мисија је промењена. Званична мисија НАТО-а је промењена да би постала – да контролише и чува глобални енергетски систем, поморске путеве, гасоводе и тако даље. И, наравно, са стране, делује као интервентна снага за Сједињене Државе. Да ли је то легитиман разлог да задржимо НАТО, да будемо инструмент за глобалну доминацију САД? Мислим да је то прилично озбиљно питање. То није питање које се поставља. (Ноам Чомски)”


„Нато авијација, са главним пилотом Билом Клинтоном на челу одлучила је да разорним бомбама "учврсти" мировни процес на просторима бивше Југославије. Бомбардовањем аеродрома на Удбину у РСК, као и Спомен подручја Шамарица, те, углавном цивилних циљева у сјеверозападном дијелу Републике Српске, најмоћнија војна организација у свијету ријешила је да своју снагу испроба само на српским главама, јер су, како се оправдава Вили Клас, генерални секретар НАТО и Бутрос Гали, генерални секретар УН - "босански и крајински Срби прешли сваку границу", а тако нешто свијет, којим господари Америка више неће моћи да толерише...

Исти тај свијет и та Америка "преспавали" су муслиманску офанзиву на српске територије, покренуту из тзв. заштићене зоне Бихаћа, да се и не спомињу све раније агресије и масакри што су их починили Хрвати и Муслимани над Србима. Својим потезима САД и НАТО повећали су температуру и међу својим дојучерашњим савезницима. О мировним снагама Уједињених Нација да и не говоримо. Али, то већ није српски проблем, нити Србима може бити утјеха или охрабрење. Са НАТО авионима над својим небом или без њих, Срби ће морати да истрају у одбрани своје слободе, ма колико их то коштало. У вријеме закључења овог броја /27.11.94./ није била позната судбина и епилог у борби у тзв. бихаћком џепу, због кога су се НАТО - бомбардери толико узлетјели. Са висине се Срби лако контролишу, иако, ништа није толико високо да би било безбједно, и да би, колико већ сутра било оборено. /С. Г./ ("Српски глас" новине; чланак о бомбардовању Републике Српске и Републике Српске Крајине)”


„Велики број избеглица које су испуниле телевизијске екране након почетка НАТО бомбардовања више је била последица деловања НАТО -а него изговор за њихово убрзавање. (Хенри Кисинџер)”