Срби

Извор: Викицитат
Jump to navigation Jump to search
Википедија
Википедија има чланак за:

Срби су јужнословенски народ који претежно живи на Балканском полуострву и у Панонској низији: у Србији, где чини око 83,3 % становништва (без Косова и Метохије), Босни и Херцеговини (око 38 %) и Црној Гори, где их има 28,73 %. У мањем броју, Срба има и у Хрватској, Мађарској, Румунији, Републици Македонији, Бугарској и Албанији, као и у разним земљама у дијаспори.

Викицитати „Греје ме овде југ! На крају, овде су сви људи – ЉУДИ! Историја ове земље корачала је само за славом! Та земља је патила, живела, преживела и остала ту, да увек буде ту! Чини ми се да су Срби исто толико Руси колико и ми.”

—Максим Горки

Викицитати „Хрвати немају никакву представу о државности и неће је никада ни имати. Насупрот њима, Срби су народ који је одређен да има државу и који је као народ одржан. Њихова идеологија је великосрпска. У њима постоји безобзирна снага отпора.”

—речи Адолфа Хитлера упоређивајући Србе и Хрвате

Викицитати „Нека Срби сачувају овај споменик! Он ће научити њихову децу шта вреди независност једног народа, показујући им по какву су цену платили њихови очеви.”

—Алфонсо де Ламартин у свом проласку кроз Ниш, када је видео Ћеле кулу

Викицитати „Упркос свему ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити, јер без њега ћете можда поново доживети време робовања које ни у чему неће заостајати за оним претрпљеним које су ваши стари победили жртвовањем и јунаштвом. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!”

—Арчибалд Рајс у делу „Чујте Срби”

Викицитати „Ви не полазите ни на италијански, ни на руски ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе.”

—Овако је говорио својој војсци немачки генерал, фелдмаршал Аугуст фон Макензен пред полазак на српски фронт 1915.

Викицитати „Српска војска је прва и најхрабрија војска у Европи. Ја то знам из сопственог искуства, јер сам против ње пошао да ратујем на Дунаву. Господо, шта сте ми учинили тога дана; после борбе која је трајала свега пола сата, ви сте уништили моју дивизију. Моји батаљони били су просто збрисани вашом ужасном ватром.”

—Аустријски принц и мађарски маршал, надвојвода Јосиф Хабсбуршки, обраћајући се Јовану Дучићу.

Викицитати „Српска епска књижевност бисер је у европској ризници, који ће немачки песници тек откривати у наредним столећима. Дивим се тим чврсто извајаним ликовима и карактерима протканим оним дубоким, доследним особинама, које заслужују поштовање због верности себи и не одступања од своје вере у идеје и завештања предака.”

—Јохан Волфганг Гете

Викицитати „Србија – то је једна од најлепших и нахрабријих страница историје човечанства. Србија – то је потпуно јунаштво.”

—речи адмирала Колчака на банкету у Чељабинску фебруара 1919.

Викицитати „Какви смо ми то људи? Какав смо ми то народ?… Између Азије и Европе, на граници вера, царстава, гинули смо неразумно, више за друге него за себе… и не стекосмо ни једног верног пријатеља. Тај несрећни и проклети српски народ! У Европи смо данас једина држава која нема ниједног истинског пријатеља. Ниједног! Али нас Бог опет сачува. Сачува нас због нечег. И за нешто.”

—Добрица Ћосић, Време смрти

Викицитати „Сви Срби у аустријским и маџарским земљама имају много лукавости,прирођене духовитости и притворености,сељаци нису тако глупи и будаласти као у осталим земљама...”

—Фридрих Вилхелм фон Таубе, немачки писац (1777)

Викицитати „Срби су народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста.”

—Изјава Жака Ширака, председника Француске, за ручком, јуна 1995. поводом састанка Шефова влада држава чланица ЕУ

Викицитати „Попови вам нису били нити јесу црквени људи, већ ватрени родољуби са свим врлинама и манама вашег народа.”

—Арчибал Рајс о Србима

Викицитати „Срби безгранично верују у своју способност да се такмиче са достигнућима најмоћнијих нација света.”

—Р.Г.Д. Лафан (Енглеска), 1917

Викицитати „Србе више ценим од Хрвата али су ме Срби више пута ујели за срце.”

—Адолф Хитлер

Викицитати „Све смо учинили да будућа поколења још дуго помињу не само нас, него и нашу фамилију.”

—Петар Лазић

Викицитати „Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити.”

—Џејмс Шеј, портпарол НАТО, марта 1999

Викицитати „Европа се спасила Турске инвазије захваљујући углавном Србима. Они су били месо које је ишло у кланице за спас других.”

—Габријел Мије 1919.