Пређи на садржај

Босна и Херцеговина

Извор: Викицитат
Застава Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи на Балканском полуострву.

Цитати[уреди]

„Земља звана Босна несретна је земља коју не вриједи освајати, још мање држати, али се може поднијети као пријатељска. Тиме нам не би сметала, а служила би бар као сигурно коначиште на пролазу. Она није краљевство у нашем смислу. Краљ је спрдња полудивље баронијаде. Господа стрепе један од другог. Пук фанатично мрзи и краља и баруне. Са четири стране, Вама већ познати аспиранти - подмећу, изазивају, нападају и отимају. Ово је земља суза, покоља и ужаса. А лица овог свијета су мирна, разговор се води споро и о прошлости се говори с поносом, а о будућности с надом. (Дервиш Сушић)”


„Ми смо ничији. Увек смо на некој међи, увек нечији мираз. Вјековима ми се тражимо и препознајемо, ускоро нећемо знати ко смо. Живимо на размеђу светова, на граници народа, увек криви некоме. На нама се ломе таласи историје као на гребену. Отргнути смо, а неприхваћени. Ко рукавац што га је бујица одвојила од мајке па нема више ни тока, ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије. Други нам чине част да идемо под њиховом заставом јер своју немамо. Маме нас кад смо потребни а одбацују кад одслужимо. Несрећа је што смо заволели ову своју мртву и нећемо из ње, а све се плаћа па и ова љубав. Свако мисли да ће надмудрити све остале и у томе је наша несрећа. Какви су људи Босанци? То су најзамршенији људи на свету, ни ским се историја није тако пошалила као са Босном. Јуче смо били оно што данас желимо да заборавимо, а нисмо постали ни нешто друго. С нејасним осећајем стида због кривице и отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо кад да гледамо унапред. Зар смо ми случајно тако претјерано меки и сурови, разњежени и тврди. Зар се случајно заклањамо за љубав као једину извјесност у овој неодређености, зашто? Зато што нам није свеједно. А кад нам није свеједно значи да смо поштени. А кад смо поштени, свака част нашој лудости! (Меша Селимовић)”


„Још једанпут молим, не пријетим вам, него молим да озбиљно схватите тумачење воље српскога народа коју овде заступа Српска демократска странка и Српски покрет обнове а и понеки Србин из других страна. Молим вас да озбиљно схватите: ово није доброшто ви радите! Ово је пут на који ви хоћете да одведете Босну и Херцеговину, иста она аутострана пакла и страдања којом су пошле Словенија и Хрватска. Немојте мислити да неће одвести Босну и Херцеговину у пакао, а муслимански народ можда у нестанак јер муслимански народ не може да се одбрани ако буде рат овде. (...) Молим вас, нека су велике ријечи, велике ситуације захтевају велике ријечи. Како ћете ви спријечити да свак свакога не убија у Босни и Херцеговини? (Радован Караџић)”


„Босна није разорена мржњом – како је многима згодно претпостављати – већ раширеним непознавањем мржње. Поједностављено речено, кључ овог протеклог рата је: дрска препреденост зла ​​и бескрајно сљепило добра. Зло је рационалније, опрезније, стварно досљедније од добра. Зло је видљиво и експлицитно, само га треба знати препознати. Чињеница је да зло не засљепљује само своје жртве, него и спољне свједоке, посматраче. Опажање опасности не повећава се већ се смањује самим њеним приближавањем. Ми смо, велика већина, говорили , када је равнан Вуковар, да се то нама не може догодити! А, догодило се. Истина, добро бројчано преовладује над злом, али не зна да осети опасност. Криминалци, лопови и шверцери су знали да нањуше рат у наступу, зато што та групација људи познаје механизам зла и злочина, па га тиме лакше и брже осјете и препознају. Зато се не треба чудити што су у Сарајеву међу првима они реаговали, припремили се и међу првима пружили отпор агресору. Тој групацији људи, зло није страно и они су га брже препознали и реаговали на њега. Крајем 1991. године а с почетком 1992. године свако од нас је морао знати да ће у Босни бити рата, али је вјеровао да неће! Вјеровање је, изгледа, увијек јаче од знања, такав је инсан, откако га има. Такође, данас ми сви знамо да је БиХ подјељена, а вјерујемо да није! Можда и овдје вјеровање надјача сазнање. Сасвим могуће. Само ко ће дочекати и када? (Абдулах Сидран)”


„Нећете дијелити и слабити Бошњаке како бисте ослабили и подијелили Босну и Херцеговину! Нема референдума, нема нових ентитета! СДА ће вратити снагу Бошњацима и свим босанским патриотима! Поново ће их ујединити! (Бакир Изетбеговић)”