Албанија

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Албанија је држава у југоисточној Европи, која излази на Јадранско и Јонско море.

Цитати[уреди]

„Албанска култура ми је недостижна. Мислим да то има везе са напуштањем земље у тако раној младости, као и са поновним откривањем својих корена након много деценија репресије. Оно што могу да кажем о албанској култури је оно што пролази кроз моје удове и оно што носи моју филозофију у животу. Постоји згуснута мекоћа у вези са албанским народом, и био сам сведок примера њиховог гостопримства који су славно урезани у историју вековима. Можда успомене на своју домовину натапам у сентиментални сируп који временом постаје све гушћи и слађи, али има нечег заиста племенитог у албанском народу и њиховој култури чистоће и испуњавања обећања. (Енвер Хоџа)”


„Не знам шта да кажем пошто не знам шта се тамо дешава. Могу рећи само једно. Мој албански народ је увек у мом срцу. Много се молим нашем Господу да Његов мир дође у наша срца, у наше породице и у целом свету. Молим се за Албанију, да Господ помогне њеним лидерима да јасно виде јер ако желе да живе у миру, треба да воле једни друге. (Мајка Тереза)”


„Ми смо певали кад' нам је било најтеже, запевали смо када су нас француске лађе пребацивале из Албаније на Крф, а били смо живи лешеви. (Милунка Савић)”


„Избачени тако на врлети у амбисе негостољубиве Албаније, десетковани глађу и болешћу, тучени дедобом у беспутној и дивљој земљи, сачекивани и мучки, из заседа, од Арнаута пушкарани, ми смо се кретали немо и на том путу умирали од најстрашније смрти која уопште човека може снаћи: од зиме и глади. Ишли смо стално и стално дефиловали поред својих другова који мртви лежаху лево и десно од нас, поред пута. (Милан Недић)”


„С обзиром на садашњу ситуацију, даље повлачење наше војске мора се извршити кроз Црну Гору и северну Албанију, на Јадранско море, а на линију Драч-Скадар, остављајући потребан део снага за затварање праваца који од Пећи, Ђаковице, Призрена, Дебра и Струге воде кроз Црну Гору и северну Албанију на Јадранско море. На овој линији наша војска има да се реорганизује, снабде храном, оделом, оружјем и муницијом, као и свим осталим потребама. Даља наша акција зависиће од стања наше војске, као и од опште политичке и војне ситуације код наших савезника. (Радомир Путник)”


„У дописима из Албаније раскринкавао сам империјалистичку великосрпску политику. (Коста Новаковић)”


„Чујте, Арнаути и Турци, кроз Албанију пролази српска војска. Војска, као војска, тражиће од вас да купи храну. Српски војници немају другог новца, сем папирне банкноте од 10 динара. И знајте да је она равна турској меџедији. И ко покуша да побије вредност, уједаће се тамо где се нико не уједа! (Есад-паша Топтани)”


„Србија није ушла у Арбанију као брат него као освајач... Са политиком која није рачунала са људима, са племенима, са народом и природном тежњом да и Арбанија стече своју самосталност, Србија је изгубила додир са представницима арбанаског народа и њега одгурнула га у очајну мржњу према свему српском. (Димитрије Туцовић)”


„Моја је тежња да на Балкану створим унију, у коју би ушла Грчка, Бугарска и Албанија. (Драгољуб Михаиловић)”


Wikipedia:sr
Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: