Рат у Босни и Херцеговини

Извор: Викицитат

Рат у Босни и Херцеговини је био војни сукоб на подручју Босне и Херцеговине, који је трајао од 1. марта 1992. до 14. децембра 1995.

Цитати[уреди]

„Ово није добро што ви радите. Ово је пут на који ви желите да изведете Босну и Херцеговину иста она аутострада пакла и страдања којом су пошле Словенија и Хрватска. Немојте да мислите да нећете одвjести Босну и Херцеговину у пакао а муслимански народ можда у нестанак јер муслимански народ не може да се одбрани ако буде рат овде. (Радован Караџић)”


„Ево нас, 11. јула 1995. године, у Српској Сребреници, уочи још једнога великог празника српског, поклањамо Српском народу овај град и напокон дошао је тренутак да се после Буне против Дахија, Турцима осветимо на овом простору. (Ратко Младић)”


„Ми немамо несугласица са Америком. Сви знамо да је НАТО најјача војна машинерија на свету. Ми само желимо да се престану занимати са нашом земљом и да се брину о својим проблемима. (Слободан Милошевић)”


„Признање независне државе Босне од стране НАТО-а 1992. године неизбежно је означило почетак грађанског рата, а не живота нове земље. (Хенри Кисинџер)”


„Жртвоваћу мир за сувјерену Босну! (Алија Изетбеговић)”