Слободан Милошевић

Извор: Wikiquote
Википедија
Википедија има чланак везан за:

Слободан Милошевић, бивши председник Србије и Југославије.


Познат је по многим реченицама које су обликовале историју Југославије. Многи историчари сматрају да је најважнији говор одржао на Косово Пољу 28. јуна 1989. Најпознатије су биле речи "Нико не сме да вас бије" које је изговорио незадовољним Србима на Косову 1987. године.

Милошевићеви говори су били карактеристични по томе што их углавном започињао са „Драги грађани“ и завршавао их са „Живели“.

Цитати[уреди]

Стицајем друштвених околности, овај велики јубилеј Косовске битке догодио се у години у којој је Србија, после много деценија, повратила свој државни, национални и духовни интегритет. Није нам, према томе, данас тешко да одговоримо на оно старо питање: са чим ћемо пред Милоша. - Газиместан, 28. јун 1989.
Шест векова касније, данас, опет смо у биткама. Оне нису оружане, мада и такве још нису искључене. - Газиместан 28. јун 1989.
Оно што је извесно, кроз све ове векове који су иза нас, је да нас је на Косову пре 600 година задесила неслога. - Газиместан 28. јун 1989.
Нека живи мир и братство међу народима! - Газиместан 28. јун 1989.
Не чујем добро, али желим да вам одговорим на ово што тражите, да ће сви они који су се послужили људима да манипулишу остварења политичких циљева против Југославије бити кажњени и бити ухапшени! - 1989.
Ако треба да се тучемо, богами ћемо да се тучемо. А надам се да неће бити толико луди да се са нама туку. Јер ако не умемо да радимо и привређујемо, бар ћемо знати добро да се тучемо. - председницима српских општина, НИН, 12. април 1991.
Битку за Косово ми ћемо добити без обзира на препреке које нам се постављају у земљи и ван ње. Победићемо, дакле, без обзира што се и данас удружују наши непријатељи ван земље са онима у земљи. А да битку за слободу овај народ добија, знају и турски и немачки освајачи. - митинг на Ушћу
Санкције су изазов за нашу привреду - 1992.
Ми у Србији не правимо хијерархију и не правимо грађане првог, другог и трећег реда — нама су сви грађани једнаки. Према томе, ви као професори Универзитета за мене сте потпуно једнаки у политичкој вољи као и сваки сељак широм Србије или као и сваки радник широм Србије. Не може ваше мишљење бити старије од мишљења радника или сељака нити, морам то да вам кажем, сасвим отворено, сматрам овакву консултацију или овакав разговор важнијим од разговора са радницима у неком предузећу или са сељацима широм Србије. Сви заједно, грађани Србије, могу да одлучују о својој судбини онако, како они већински сматрају да је исправно и потребно за ову Србију. - јун 1992.
Ми немамо несугласица са Америком. Сви знамо да је НАТО најјача војна машинерија на свету. Ми само желимо да се престану занимати са нашом земљом и да се брину о својим проблемима. - јун 1992.
Нисмо ми банана-република која са страним агентима договара изборе. - ТВ Београд, 9. октобар 1992.
Србијом неће управљати туђа рука. - 1996.
Из догађаја који су пратили распад Југославије и рат на делу њене некадашње територије, извукао сам многе поуке. - јун 1996.
Наравно да се тешко живи, санкције су нам и уведене да бисмо тешко живели, али ми смо показали да можемо да одупремо томе и да можемо да живимо и да градимо своју земљу све боље и боље. - децембар 1996.
Волим и ја вас! - као одговор на пароле људи на митингу „Слобо, ми те волимо“ децембар 1996.
Ја сам једноставно против рата. Тамо где се ја питам, где мој глас одлучује, рата неће бити. - фебруар 1997.
Договори које смо постигли отклањају опасност војне интервенције против наше земље. - октобар 1998.
Немам ништа посебно за чим бих жалио и савест ми је мирна. - децембар 1998.
Драги грађани, сматрам да је Народна скупштина Србије веома исправно поступила када је донела одлуку да не прихвати присуство страних трупа на нашој територији. - БК ТВ, март 1999.
Када је почело бомбардовање појавиле су се избеглице, наравно као резултат бомбардовања, и то сви знају... Сви беже због бомбардовања - Срби, Турци, Роми, муслимани. Наравно, број Албанаца је највећи. Сви беже. Птице беже, дивљач бежи. - април 1999.
Не можемо да прихватимо окупационе снаге, биле оне под заставом НАТО или УН. - мај 1999.
Наша земља је најдемократскија земља на свету. - Политика, 16. јун 1999.
Ни турске, ни аустроугарске, ни фашистичке, ни нацистичке улизице нису мислили за себе да су издајници већ да су паметни људи који знају да је интерес народа да преживи па макар чучећи уз скуте стране власти уместо да се рве и ратује са јачим од себе. - говор на митингу у Беранама, 20. септембар 2000.
Грађани могу да ми верују а и не морају да ми верују. Моја је жеља да се у моја упозорења не увере касно, да се не увере тек онда када буде било тешко да се исправе грешке које су грађани у својој наивности, површности или заблуди сами учинили. Па ће се те грешке тешко отклањати, а неке можда неће моћи никада да се отклоне. - говор пред други круг избора, 2. октобар 2000.
Истина се може удавити са било којом поплавом погрешних оптужница.
Модерну Србију замишљам са 10.000 долара по глави становника.

Други о Милошевићу[уреди]

ВикицитатиЈа сам у Милошевићу видио нешто ново и охрабрујуће. Говорио сам да је он српски народ извео из подрума. Извео га је из подрума, али и оставио на улици. - 1998.'
ВикицитатиСрби ван Србије неограничено верују у Слободана Милошевића. - Народна скупштина, 20. март 1991.'
ВикицитатиМилошевић никад неће имати Титов сјај. - Народна скупштина, 20. март 1991.'
ВикицитатиМилошевић ми је рекао: Ја сам човек од тврде речи.
ВикицитатиНападамо Миру Марковић јер је она Милошевићева Ахилова пета.
ВикицитатиЛично сам упознао Председника 1999. године. Био сам запањен подацима које је знао о мени и 549. моторизованој бригади. Сретали смо се и 2000. више пута. Никад нећу заборавити поштовање које је исказивао при сваком сусрету. Старији генерали су почели готово да ме мрзе због односа који је имао према мени а и да се плаше. Онда смо се срели у Хагу. Данима разговарали. Испунио је свако обећање које је дао у вези са суђењем. Ја сам и данас сретан јер сам заједно са својим старешинама сведочио у Хагу бранећи Србију и свог Врховног команданта. Историја ће свакога поставити на место које му припада. Сигуран сам да ће његово место бити уз највеће српске великане. Слава му!

Унутрашње везе[уреди]