Алија Изетбеговић

Извор: Викицитат
Алија Изетбеговић, бивши председник Председништва СР БиХ, а касније председник Председништва РБиХ

Алија Изетбеговић (Босански Шамац, 8. август 1925 — Сарајево, 19. октобар 2003) бивши је председник Председништва СР Босне и Херцеговине, а касније Републике Босне и Херцеговине, оснивач и први председник Странке демократске акције.

Цитати[уреди]

Викицитати „Великим Богом се кунемо, да робови бити нећемо.”


Викицитати „У данашњим приликама ова тежња [тежња за окупљање свих муслимана и свих мусиманских заједница] значи борбу за стварање велике исламске федерације од Марока до Индонезије, од тропске Африке до централне Азије.”


Викицитати „У муслиманском свијету без ислама нема ни патриотизма. Ислам садржи принцип умета, то јест тежњу за уједињењем свих Муслимана у јединствену заједницу — вјерску, културну и политичку.”


Викицитати „Обично се тврди да Дејтонски уговор није добар. Он је добар јер јер зауставио убијање у Босни и јер бољи не постоји. Главна мањкавост није у њему самом него у његовој имплементацији.”


Викицитати „Ви сте на Возућој сломили кичму четничког непријатеља, ви сте показали пут којим ћемо наставити и дали сте урнек, модел борбе како се та кичма може и даље ломити да би се ослободила Босна и Херцеговина. Хвала вам, војници, за то у име нашег народа који неће заборавити што сте учинили.”

—у обраћању припадницима одреда Ел Муџахедин у Возућој, септембар 1995.[1]

Референце[уреди]