Пређи на садржај

Рат Израела и Хамаса

Извор: Викицитат

Рат Израела и Хамаса почео је 7. октобра 2023. године координисаном изненадном офанзивом више милитантних група Палестинаца на оближње градове Израела, граничне прелазе у Гази, суседне војне објекте и цивилна насеља.

Цитати

[уреди]

„Да су Сједињене Државе искусиле оно што Израел доживљава, наш одговор би био брз, одлучан и неодољив. (Џо Бајден)”


„Безусловно подржавам право Израела да се брани од ових терористичких напада, али у исто време безусловно саосећам са очајничком и све безнадежнијом судбином Палестинаца на окупираним територијама. Људи који су уверени да постоји „противречност“ у овом мом ставу су они који заправо представљају претњу нашем достојанству и слободи. (Славој Жижек)”


„Ко стоји иза Хамаса? Верујем да је одговор врло једноставан: они који их подржавају јавно их подржавају оружјем. И то није само један дан. То је нешто што се већ дуго дешава. Верујем да овде постоји детаљан одговор који можете сами пронаћи. Чак и на друштвеним мрежама можете видети кроз мреже ко даје релевантне сигнале. Верујемо да је Русија једна од оних која је помогла и стоји иза овога. (Володимир Зеленски)”


„Призор шокантног масакра не даје ми одмор. Израел мора да уништи Газу зарад будућих генерација. (Клинт Иствуд)”


„Много се прича о украјинској кризи. Али цео свет види разлику. Погледајте Специјалну војну операцију и шта се дешава у Гази, где се дешава катастрофа, и схватићете. У Украјини се ништа слично не дешава. (Владимир Путин)”


„Ова катастрофа је била директан напад на само постојање Државе Израел као домовине јеврејског народа. Подржавамо право Израела да се брани, у складу са међународним хуманитарним правом. Као савезник, наставићемо да позивамо Израел да предузме све могуће кораке да не науди недужним цивилима. (Риши Сунак)”


„Они који проливају крокодилске сузе за цивилима погинулим у рату између Украјине и Русије немо посматрају смрт хиљада невине деце у Гази. (Реџеп Тајип Ердоган)”