Пређи на садржај

Инвазија Русије на Украјину 2022.

Извор: Викицитат

Инвазија Русије на Украјину почела је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном инвазијом снага Руске Федерације на Украјину из правца Русије, Белорусије и Крима, а у борбе су се укључиле и јединице Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике.

Цитати[уреди]

„На основу члана 51. дела 7. Повеље Уједињених нација, уз одобрење Савета Руске Федерације и применом уговора о пријатељству и узајамној помоћи које је Савезна скупштина ратификовала 22. фебруара ове године са Народном Републиком Доњецка и Луганске Народне Републике, одлучио сам да спроведем специјалну војну операцију. Циљ је да се заштите људи који су злостављани и геноцидни од стране кијевског режима већ осам година. Зато ћемо радити на демилитаризацији и денацификацији Украјине, као и на привођењу правди оних који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући и грађане Руске Федерације. Желим да поновим да наши планови не укључују окупацију украјинских територија. Нећемо никоме ништа наметати силом. (Владимир Путин)”


„Каже се да ће овај пламен ослободити украјински народ, али Украјинци су већ слободни. Речено вам је да смо ми нацисти, али како један народ може бити нацист када је изгубио преко 8 милиона живота у победи против нацизма? Како могу бити оптужен да сам нациста? Питајте мог деду који се борио током целог Другог светског рата у пешадији Црвене армије и погинуо у чину пуковника независне Украјине. (Володимир Зеленски)”


„Био је то неоправдан, смишљен напад, можда планиран месецима. Он је одбио наше покушаје да избегнемо сукоб који није неопходан. Покушали смо да преговарамо, али је сукоб избио на насилнији начин него што смо замишљали. Путинове оптужбе на рачун Украјине су лаж, територија Украјине је суверена. Путин је покренуо офанзиву. Имамо информације о сајбер нападима. Путин је агресор и изабрао је рат. (Џо Бајден)”