Пређи на садржај

Џо Бајден

Извор: Викицитат
Џо Бајден (2021)

Џозеф Робинет Бајден Млађи (20. новембар 1942) је 46. председник Сједињених Америчких Држава и 47. потпредседник САД у администрацији Барака Обаме.

Цитати[уреди]

„Предлагао сам да бомбардујемо Београд. Предлагао сам да пошаљемо америчке пилоте и дигнемо у ваздух све мостове на Дрини. Предлагао сам да им уништимо све залихе нафте. Предлагао сам све конкретне акције.”


„Наша победа није потпуна. То није победа коју сам хтео, то није победа коју хоће Џон (Мекејн). Говорио сам да би требало да уђемо са пешадијом. Да би требало да објавимо да ће бити америчких жртава. Требало би да уђемо у Београд и да у Јапанско-Немачком стилу окупирамо ту земљу.”


„Зашто се неки питају како сам био тако немилосрдан према Србији и са Коштуницом, у кога немам поверења? Зашто сам био тако невољан, тако упоран у непружању помоћи народу из Србије, међу којима је много добрих људи? Зашто? Зато што, док не погледају у своје срце, не могу да се излече од болести да су жртве и док се ради по том критеријуму, овај циклус ће се наставити и даље. Због тога, не због освете, већ због ослобођења, које им је неопходно да би погледали ђаволу у очи.”


„Идеја да ћемо послати офанзивну опрему и имати авионе, тенкове и возове са америчким пилотима и америчким посадама, само схватите... то се зове Трећи светски рат, у реду? Хајде да то разјаснимо овде, момци. Нећемо водити трећи светски рат у Украјини.”