Пређи на садржај

Израел

Извор: Викицитат
Застава Израела

Израел је блискоисточна и парламентарна република на источној обали Средоземног мора.

Цитати[уреди]

„Ако се избеглице врате у Израел – Израел ће престати да постоји. (Гамал Абдел Насер)”


„Нећемо мировати до дана када се вратимо у свој дом, и док не уништимо Израел. (Јасер Арафат)”


„Израел никада неће наћи мир све док не буде спреман да се повуче са земље својих суседа и да дозволи Палестинцима да остваре своја основна људска и политичка права... Тренутна политика води ка неморалном исходу који подрива положај Израела у свету и не доноси сигурност народу Израела.... Те исте премисе, признавање Израела, прихватање свих претходних споразума и одбацивање насиља, мораће да прихвате Хамас и свака влада која представља Палестинце. Дугорочни изгледи нису обесхрабрујући... огромна већина Палестинаца и Израелаца подржава мир за Израел заснован на прихватању његових међународних граница од Израела са неким модификацијама, уз правду и мир за Палестинце. Рана размјена три израелска војника за неких од 10.000 палестинских затвореника убрзаће мировни процес. (Џими Картер)”


„Није чак ни држава. Са становишта међународног права, постојање такозваног Израела је незаконито. Израелци и Палестинци живе на истом комаду земље, наиме; Палестина која се налази између реке Јордан и Средоземног мора. Ово је спорна земља. (Муамер ел Гадафи)”


„Мир за Израел значи сигурност, и ми морамо стајати свим нашим снагама да заштитимо његово право на постојање, његов територијални интегритет. Видим Израел као једну од великих испостава демократије у свету и диван пример шта се може учинити, како се пустињска земља може трансформисати у оазу братства и демократије. Мир за Израел значи безбедност и та безбедност мора бити реалност. (Мартин Лутер Кинг)”