Ропство

Извор: Викицитат

Ропство је однос међу људима, групама људи или народима темељен на економској, правној, моралној, идејној, политичкој или верској зависности и покорности.

Цитати[уреди]

„Ропство је зло колосалне величине и ја сам потпуно несклон признању ропства. (Џон Адамс)”


„Сукоб између принципа слободе и чињенице ропства постепено долази до проблема. Ропство сада има моћ, и пада у грчеве на приближавању слободе. (Џон Квинси Адамс)”


„Слобода је празан звук све док сте у економском ропству. (Александар Беркман)”


„Ропство, током читавог свог постојања у Сједињеним Државама, није ништа друго до најварварскији, најнепровоцирани и неоправдани рат једног дела њених грађана против другог дела, чији су једини услови вечни затвор и безнадежно ропство, или апсолутно истребљење, у потпуно занемаривање и кршење оних вечних и самоочигледних истина изложених у нашој Декларацији независности. (Џон Браун)”


„Ништа осим искорењивања ропства не може продужити постојање нашег синдиката, учвршћујући га у заједничку начелну везу. (Џорџ Вашингтон)”


„Грех ропства је један за који се може рећи да без проливања крви нема опроштења. (Џејмс А. Гарфилд)”


„Љубав је слатко ропство, брак је ропство без сласти. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Ако је потребно да ропство падне да би Република наставила да постоји, пустите ропство. (Јулисиз С. Грант)”


„Једина разлика у поређењу са старим, отвореним ропством је у томе што се данашњи радник чини слободним јер се не продаје једном заувек, већ по комаду по дану, недељи, години и зато што нико од власника не продаје него другоме, али је приморан да се прода на овај начин уместо тога, будући да није роб ниједној особи, већ читавој класи која поседује имовину. (Фридрих Енгелс)”


„Бруталност је гест ропства. То указује да је дивљаштво режима који поробљава још увек са нама. (Жан Жорес)”


„Ослобођење од ропства је право народа. (Јустинијан I)”


„Не постоји замена за милитантну слободу. Једина алтернатива је потчињавање и ропство. (Калвин Кулиџ)”


„Ако неко треба да буде роб, то треба да буде прво они који то желе за себе, а друго, они који то желе за друге. (Абрахам Линколн)”


„Брак је једна врста ропства. Треба гледати на то коме ће се предати кћер. (Мухамед)”


„Када се човек, очајан за послом, нађе у фабрици или на рибарском чамцу или на пољу, ради, мучи се, за малу или никакву плату, и претучен ако покуша да побегне - то је ропство. Када је жена закључана у радионици или заробљена у кући као кућна слушкиња, сама и злостављана и неспособна да оде - то је ропство. Када је мали дечак киднапован, претворен у дете војника, приморан да убије или буде убијен - то је ропство. Када девојчицу прода њена осиромашена породица ... побегне од куће, или је намамљена лажним обећањима о бољем животу, а затим затворена у јавну кућу и мучена ако се одупре - то је ропство. То је варварско, и то је зло, и није му место у цивилизованом свету. (Барак Обама)”


„Ропство се састоји у томе да се подвргне вољи другог, а у овом случају је онај ко нема право гласа у избору представника. (Томас Пејн)”


„Мени је дража опасна слобода него мирно и сигурно ропство. (Жан-Жак Русо)”


„Афричко ропство какво постоји међу нама; одговарајући статус црнаца у нашем облику цивилизације. То је био непосредан узрок касног раскида и садашње револуције. (Александер Стивенс)”


„Трговина људима је облик модерног ропства. (Доналд Трамп)”


„Опасност прошлости била је да су мушкарци постали робови. Опасност будућности је да људи могу постати роботи. (Ерих Фром)”


„Да ли ће предрасуде и парализа ропства наставити да виси о рубовима напретка? Докле ће они који се радују што ропство више не постоји неговати или толерисати неспособности које оно ставља на њихове заједнице? (Бенџамин Харисон)”


„Добар човек, иако је роб, слободан је; безбожник је, иако царује, роб. (Августин Хипонски)”


„Несумњиво мора постојати несрећни утицај на манире нашег народа изазваног постојањем ропства међу нама. Целокупна трговина између господара и роба је непрестано вежбање најбурнијих страсти, најнеуморнијег деспотизма с једне стране, и понижавајућег потчињавања с друге стране. Наша деца то виде, и уче да то опонашају; јер је човек животиња која подражава. Овај квалитет је клица сваког образовања у њему. (Томас Џеферсон)”