Пређи на садржај

Јулисиз С. Грант

Извор: Викицитат

Јулисиз Симпсон Грант (27. април 1822 — 23. јул 1885) је био амерички војсковођа и писац познат као један од најзаслужнијих личности за победу Севера у Америчком грађанском рату, али и као 18. председник САД.

Цитати[уреди]

„Иако сам био обучен као војник, и учествовао у многим биткама, никада није било времена када се, по мом мишљењу, није могао наћи начин да се спречи извлачење мача.”


„Предлажем да се боримо на овој линији, ако треба цело лето.”


„Заштитите грађанина који поштује закон, било домаћег или страног порекла, где год да су му права угрожена или застава наше земље лебди.”


„Нека нам буде мир.”


„Верујем да наш Велики Творац припрема свет, у своје добро време, да постане једна нација, говорећи једним језиком, и када више неће бити потребне војске и морнарице.”


„Уметност ратовања је довољно једноставна. Сазнајте где је ваш непријатељ. Дођите до њега што пре можете. Ударите га што јаче можете и наставите даље.”


„Никада нисам желео да изађем са места колико сам желео да изађем са председничке функције.”


„Остављам поређења историји, тврдећи само да сам у сваком случају деловао из савесне жеље да урадим оно што је исправно, уставно, у оквиру закона и у најбољем интересу целог народа. Неуспеси су били грешке у процени, а не у намери.”


„Бог нам је дао Линколна и слободе, хајде да се боримо за обоје.”


„Не могу се прихватити никакви услови осим безусловне предаје.”


„Ако је потребно да ропство падне да би Република наставила да постоји, пустите ропство.”


„Многи наши тадашњи другови платили су потоњу цену за нашу очувану Унију! Нека њихово јунаштво и пожртвованост буду увек зелени и у нашем сећању. Нека резултати њихових жртава не буду уништени. Унију и слободне институције за које су пали, требало би више ценити њихове жртве.”


„Морао је доћи крај ропству.”


„Узрок великог рата побуне против Сједињених Држава мораће се приписати ропству.”


„Чим је ропство пало на заставу осетило се, сви смо осетили, чак и они који се нису противили робовима, да ропство мора бити уништено. Сматрали смо да је мрља за Унију да мушкарце треба куповати и продавати као стоку.”


„Никада нисам заборавио да је имао толико разлога да се плаши мојих снага као и ја његових. Лекција је била вредна.”


„Не потцењујем вредност војног знања, али ако људи ратују у ропској послушности правилима, они ће пропасти.”


„Потрудимо се да додамо све потребне гаранције за савршенију сигурност слободне мисли, слободе говора и слободне штампе, чистог морала, неспутаних верских осећања и једнаких права и привилегија за све људе, без обзира на националност, боју коже или веру.”


„Појавиле су се групе људи, маскираних и наоружаних; Формиране су беле лиге и друга друштва; велике количине оружја и муниције су увезене и дистрибуиране овим организацијама; Одржане су војне вежбе, са претећим демонстрацијама, а уз сва та убиства учињено је довољно да се шири терор међу онима чије је политичко деловање требало сузбити, ако је било могуће, овим нетолерантним и кривичним поступцима.”


„Једном дато право гласа се никада не може одузети, а све што нам сада преостаје је да искористимо тај дар штитећи оне који су га примили.”


„Осећао сам се као било шта, а не да се радујем паду непријатеља који се борио тако дуго и храбро, и који је толико патио за циљ, иако је тај циљ, верујем, био један од најгорих за које се народ икада борио, и онај за који је било најмање оправдања.”


„Садашња потешкоћа у довођењу свих делова Сједињених Држава до срећног јединства и љубави према домовини произилази из предрасуда према боји. Предрасуде су бесмислене, али постоје.”


„Како су Сједињене Државе најслободнија од свих нација, тако и њени људи саосећају са свим људима који се боре за слободу и самоуправу; али иако смо тако саосећајни, због наше части треба да се уздржимо од наметања наших ставова невољним нацијама и од учешћа, без позива.”


„Основати и заувек одржавати бесплатне јавне школе адекватне образовању све деце у основним гранама у оквиру њихових граница, без обзира на пол, боју коже, место рођења или вероисповест.”


„Осећам да смо на прагу нове ере, када треба да постоји велика хармонија... Не могу да останем да будем живи сведок исправности овог пророчанства; али осећам у себи да тако треба.”


„Надам се да ће се инаугурисани добар осећај наставити до краја.”


„Оставите питање вере породичном олтару, цркви и приватној школи, уз подршку у потпуности из приватних прилога.”


„Држите цркву и државу заувек одвојене.”


„Сви команданти ће се посебно трудити у спровођењу политике управе, не само у организовању обојених пукова и њиховом ефикасном деловању, већ и у отклањању предрасуда према њима.”


„Дао сам срдачну подршку теми наоружавања црнца. Ово је, уз еманципацију црнаца, најтежи ударац до сада занет Конфедерацији. Југ је диван због тога и тврди да је веома љут.”