Пређи на садржај

Суштина

Извор: Викицитат

Бит, суштина или есенција је основно својство неког бића или појаве којим се могу објаснити разна посебна и сложена појавна збивања.

Цитати[уреди]

„Када кажемо да је Бог дух, знамо на шта мислимо, као и када кажемо да су египатске пирамиде материја. Будимо задовољни, дакле, да верујемо да је он дух, то јест суштина о којој ништа не знамо, у којој првобитно и нужно почива сва енергија, сва моћ, сва способност, сва активност, сва мудрост, сва доброта. (Џон Адамс)”


„Ако постоји било какав концепт као што је Бог, то је суптилни дух, а не слика човека коју су многи фиксирали у својим умовима. У суштини, моја религија се састоји од понизног дивљења овом неограниченом супериорном духу који се открива у малим детаљима које смо у стању да уочимо својим крхким и нејаким умом. (Алберт Ајнштајн)”


„Разумем Биће у свему и над свима, као што нема ничега без учешћа у Бићу, а нема бића без Суштине. Дакле, ништа не може бити ослобођено Божанског Присуства. (Ђордано Бруно)”


„Због неразумевања и непродирања у суштину ствари лутали смо и препорађали се тако дуго, и ви и ја. (Готама Буда)”


„Имена и атрибути морају бити прилагођени суштини ствари, а не суштини именима, пошто ствари долазе на прво место, а имена после. (Галилео Галилеј)”


„Иза свих привида, предвиђам суштину која се бори. Желим да се спојим са тим. (Никос Казанцакис)”


„Историја је суштина безбројних биографија. (Томас Карлајл)”


„Акција у својој суштини, креативна уметност писца фантастике може се упоредити са спасилачким радом који се изводи у мраку од унакрсних налета ветра који њишу акцију великог мноштва. (Џозеф Конрад)”


„„Изглед” је реч која садржи многа искушења, због чега је избегавам колико год је то могуће. Јер није тачно да се суштина ствари „појављује“ у емпиријском свету. Сликар без руку који је желео да песмом изрази слику пред својим умом, овом заменом сфера ипак би открио више о суштини ствари него што то чини емпиријски свет. (Фридрих Ниче)”


„Ако кажете да одбацујете насиље када оно прелази границе које намећу потребе одбране, оптужују вас за пацифизам, не схватајући да је насиље цела суштина ауторитаризма, као што је одбацивање насиља цела суштина анархизма. (Ерико Малатеста)”


„Моје мишљење је следеће: узрок грешке свих ових школа је њихово веровање да је Божије знање слично нашем; свака школа указује на нешто што је ускраћено од нашег знања, и или претпоставља да исто мора бити случај и у Божијем знању, или бар налази неке потешкоће како да то објасни. ...такође су показали... да наш интелект и наше знање нису довољни да схватимо праву идеју Његове суштине. ...дошли су до апсурдног закључка да је оно што је потребно за наше знање потребно и за Божије знање. (Мојсије Мајмонид)”


„По мени је суштина да направиш нешто што ће остати генерацијама. Не као узор или икона, него да буде идеја на којој ће се после градити. И као човек и као глумац морам да будем искрен и отворен, нема никаквих тајни, нема скривених имена. Бити лицемер у овом послу је катастрофа. Или га радиш или не радиш. Кад ме сретне неко ко је пре двадесет година пратио дечју емисију коју сам радио, прво ме забрине колико сам матор, а онда ме врати у то време кад сам био млад, и буде ми драго. Видим да је и он запамтио нешто, јер сам несебично делио своја искуства са свима. (Милорад Мандић)”


„Мистицизам је, у суштини, нешто више од одређеног интензитета и дубине осећања у односу на оно у шта се верује о универзуму. (Бертранд Расел)”


„Под оним што је самоузроковано, мислим на оно чега суштина укључује постојање, или оно за шта се природа може замислити само као егзистенција. (Барух Спиноза)”


„Бит није никад иза или с оне стране појаве, већ тиме што је бит оно што егзистира, егзистенција је појава. (Георг Вилхелм Фридрих Хегел)”