Пређи на садржај

Галилео Галилеј

Извор: Викицитат
Галилео Галилеј (1636)

Галилео Галилеј (15. фебруар 1564 — 8. јануар 1642) био је италијански астроном, физичар, математичар и филозоф, чија су истраживања поставила темеље модерној механици и физици.

Цитати

[уреди]

Кафа пуна воде подигнута увис и ослобођена, враћа се у море; али ко ће рећи да иста вода остаје тешка у мору, када се тамо ослободи, не помера се?”


„Не осећам се обавезним да верујем да је исти Бог који нас је обдарио чулима, разумом и интелектом намеравао да се одрекнемо њихове употребе и да нам на неки други начин да знање које можемо да постигнемо помоћу њих.”


„Драги мој Кеплеру, шта бисте рекли о ученим овде, који су, препуни издржљивости аспида, упорно одбијали да баците поглед кроз телескоп?”


„Савремена запажања ускраћују свим бившим писцима било какав ауторитет, јер да су видели оно што ми видимо, пресудили би како ми судимо.”


Човека не можете научити ничему, можете му само помоћи да то пронађе у себи.”


Филозофија је записана у тој великој књизи која нам увек лежи пред очима — мислим на универзум — али је не можемо разумети ако прво не научимо језик и не схватимо симболе у ​​којима је написана.”


„Све истине је лако разумети када се открију; поента је да их откријемо.”


„Ко зна, али људи ће ме свести са професије филозофа на професију историчара инквизиције!”