Пређи на садржај

Мојсије Мајмонид

Извор: Викицитат

Мојсије Мајмонид (1135 - 13. децембар 1204) је био средњовековни јеврејски филозоф, теолог, математичар, астроном и лекар.

Цитати[уреди]

„Прихватите истину из било ког извора.”


„Обавезни смо да будемо пажљивији у испуњавању заповести милосрђа од било које друге позитивне заповести, јер је милосрђе знак праведника.”


„Боље је и задовољавајуће ослободити хиљаду кривих него једног невиног погубити.”


„После дуго времена велико и страшно Име је заборављено и људи, мушкарци, жене и деца, препознаше само слику од дрвета или камена и храм од дрвета или камена који су од детињства васпитавани да служе клањајући се. ... Аврам ... знао је да су сви погрешили и да је оно што их је довело до грешке обожавање слика које су избациле Истину из њихових ума.”


„Разуман човек не треба да захтева од мене, нити да се нада да ћемо, када поменемо неку тему, направити њено потпуно излагање.”


„Немојте замишљати да ове најтеже проблеме може у потпуности да разуме било ко од нас. Ово није случај.”


„Када је човек у стању да схвати одређене ствари, из тога не следи да мора бити у стању да схвати све.”


„Колико год напор нашег ума био да схватимо Божанско биће или било који од идеала, налазимо параван и поделу између Бога и нас.”


„Када би људи поседовали мудрост, која је у истој вези са ликом човека као и вид оку, не би нанели никакву повреду ни себи ни другима, јер спознаја истине отклања мржњу и свађе и спречава међусобне повреде.”


„Поред учења о истинама, Закон има за циљ уклањање неправде од човечанства.”