Пређи на садржај

Новинарство

Извор: Викицитат

Новинарство или журналистика је област комуникационих наука, професија и вештина сакупљања, припреме, уређивања и дистрибуције вести путем низа медија као што су памфлети, новине, магазини, књиге, радио, телевизија, а у новије време и преко савремених дигиталних комуникација као што је интернет.

Цитати[уреди]

„Иза себе стварамо простор који дозвољава облик новинарства који је у складу са именом које је новинарство одувек покушавало да успостави. Ми стварамо тај простор јер прихватамо критике које долазе од снажног излагања моћних група. (Џулијан Асанж)”


„У Америци председник влада четири године, а новинарство влада заувек. (Оскар Вајлд)”


„Ко год се бави спортским новинарством и каже да не навија ни за кога, тај лаже. Апсолутно. Ја се држим става да сви почнемо да пратимо спорт зато што просто за некога навијамо. Треба разграничити то у послу, задржати објективност, да се никад та друга – противничка страна, конкретно у мом случају на изјавама, да се никад тренер екипе која игра против Црвене звезде, не осети подређеним на било који начин. (Јована Гузијан)”


„Сјајно је новинарство. Није ли сваки способни уредник владар света, будући да га убеђује? (Томас Карлајл)”


„Каква монструозна ствар да универзитет треба да предаје новинарство! Мислио сам да се то ради само на Оксфорду. Ово поштовање према прљавом мноштву уништава цивилизацију. (Бертранд Расел)”


„Дужност новинара је да говоре истину. Новинарство значи да се вратите на стварне чињенице, погледате документе, откријете шта је записник, и тако то пријавите. (Ноам Чомски)”