Пређи на садржај

Вест

Извор: Викицитат

Вест (ијек. вијест), најкраћи је, најједноставнији и најпопуларнији облик писане или говорне и визуелне информације о неком догађају, појави, друштвеном понашању или некој личности.

Цитати[уреди]

„Људи су такви да из зависти и злобе обично фалсификују сваку вест или лаж која се шири од уста до уста у геометријској прогресији и нађу народно веровање. (Јанош Бољај)”


„Један од циљева новина је да разуме народно осећање и да га изрази; други је да се код људи пробуди извесна пожељна осећања; а трећи је неустрашиво разоткривање популарних недостатака. (Махатма Ганди)”


„Вести су оне које долазе са севера, истока, запада и југа, а ако долазе само из једне тачке компаса, онда је то класна публикација, а не вест. (Бенџамин Дизраели)”


„Ништа се сада не може веровати што се види у новинама. Истина сама по себи постаје сумњива стављањем у то загађено возило. . . . Додаћу да је човек који никада не гледа у новине боље обавештен од онога који их чита; утолико што је онај ко ништа не зна ближи истини од онога чији је ум пун лажи и грешака. (Томас Џеферсон)”


Пословице[уреди]

„Лажне вести имају седам завршетака, праве вести имају само један. (Свахили пословица)”