Пређи на садржај

Карла дел Понте

Извор: Викицитат
Карла дел Понте (2006)

Карла дел Понте (9. фебруара 1947) била је главна тужитељица при Међународном суду за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије тзв. „Хашки суд“ или „Хашки трибунал“ у периоду 1999. до 31. децембра 2007.

Цитати[уреди]

„СФОР заиста мора да ухапси Караџића. СФОР треба да престане да спроводи операције за јавност. Уморна сам да читам у штампи како изводе акције, а онда како није ухваћен.”


„Безуспјешно сам покушавала да објасним СФОР-у да људи у бијегу не могу бити хапшени ако се крећете са 200 војника.”


„Веома сам задовољна због жртава, јер је Младић остао највиши официр, након смрти Милошевића, који је био одговоран за ратне злочине. Задовољна сам што је добио доживотну казну затвора.”


„За ратне злочине и злочине против човјечности, агресије и геноцида не постоји рок застарелости. Толико да је у Камбоџи, после тридесет година, било могуће наставити чак и ако је сада мало оних који су одговорни.”


„Употреба забрањеног оружја је ратни злочин, што смо већ видели у Сирији где су коришћене касетне бомбе са разорним последицама по цивилно становништво. Али утврдили смо да су те бомбе заправо дошле из Русије...”


„Он је ратни злочинац, да, свакако. Видим сличности са Слободаном Милошевићем. Путин третира Украјинце као терористе док се хвали да се бори против тероризма – потпуно исто што је Милошевић тада рекао.”


„Ниједан судија за прекршаје у Швајцарској не дозвољава да буде корумпиран и знам о чему говорим. Познајем окружење, познајем своје колеге, познајем систем. Не, нема случајева корупције швајцарских судија.”