Пређи на садржај

Дејан Анастасијевић

Извор: Викицитат

Дејан Анастасијевић (1962 — 24. април 2019) је био дугогодишњи новинар недељника Време и уредник Би-Би-Сија (BBC) на српском језику.

Цитати[уреди]

„Чини ми се да је у последњих неколико дана, према поузданим изворима, Младић виђен више пута него Елвис Присли за 10 година. С једне стране имамо нервозу јер долазе Карла дел Понте и Марк Гросман, што је много важније, долазе и Хавијер Солана и Крис Патен, а с друге стране имамо тужну чињеницу да наше власти за последњих шест месеци нису учиниле ништа на испуњавању обавеза према Трибуналу, а ту је и несрећан случај с Гораном Хаџићем.”


„Шта год мислили о Трибуналу, он је на неко време склонио Милошевића, а затим и Шешеља са политичке сцене, што је требало да олакша нормализацију земље измрцварене диктатуром, санкцијама и ратом. Мислили смо, наивно, да ћемо за пет, највише десет година ући у ЕУ и да дотад овде, као ни тамо, на политичкој сцени више неће бити простора за силеџије и демагоге. Догодило се нешто сасвим друго: уместо да Србија почне да личи на ЕУ, ЕУ и добар део западног света почињу да личе на СФРЈ уочи распада. У новим околностима, Шешељ није диносаурус, како су многи пожурили да га оцене, него претходница будућег хаоса.”


„Зар не би било сјајно, када би Србија једноставно могла да буде расклопљена, поправљена, упакована у кутију и испоручена председнику. Или, још боље, када би Србе могао да замени Скандинавцима.”