Чедомир Антић

Извор: Викицитат
Чедомир Антић (2015)

Чедомир Антић (9. октобар 1974) српски је историчар, универзитетски професор, публициста и политичар.

Цитати[уреди]

„Демократска странка, која је до '93. године била способна да сама промени свог председника, сада не верујем да је кадра да то учини. Поставља се питање да ли је то заслуга председникове личности или његовог деловања. Ако је председник тако савршен да се не може мењати, да се не да мењати, онда то значи да је демократија, сама по себи, под знаком питања. А ако је председник радио на томе да се не промени – онда је то друго питање.”


„Чињеница да осамдесет дана после погибије Зорана Ђинђића истрага и даље верује да иза атентата стоје интереси групе која је раније самостално убијала само колеге и пословне конкуренте, као и чињеница да до данас нису ухапшени политички носиоци и инспиратори завере, даје разлога основаним сумњама.”


Чедомир Јовановић се дуго и непоколебљиво борио против диктатуре у Србији. Заједно смо неколико година били вођени као српски екстремисти и терористи у архивама РДБ-а, и ако бих у животу могао још некада њему лично да помогнем, не бих се ни тренутак премишљао. Ипак, у овом тренутку он није на истој страни на којој су Истина и Отаџбина.”


„Уласком бившег Милошевићевог министра и српског олигарха Богољуба Карића у владу Војводине показано је да су те странке не само аболиране 6. октобра 2000. већ да су сада, 31. октобра 2004. године, и рехабилитоване.”


Аустроугарска је имала проблем да прикаже атентат као српско дело, јер су Аустроугари тридесет година објашњавали како нема Срба у Босни и Херцеговини, како постоје само ортодоксни Босанци. Српски посланик у Бечу Јован Јовановић Пижон приметио је да су у бечким новинама одмах после атентата Срби поново добили нацију и име. Инсистирало се на чињеници да су атентатори Срби, а пренебегавао се податак да су они поданици Хабсбуршке монархије.”


„У земљи у којој више нема странака, пошто су све постале филијале СНС, опозиција је гурнута на екстремистичку ванпарламентарну маргину, а једина истински ванрежимска странка у Народној скупштини – Демократска – већ је годинама на боловању. Пати од тешке шизофреније.”


„Код нас је политика постала маркетинг, бизнис се свео на шпекулацију, економија се претворила у илузионизам, просвета је постала социјала, култура се преселила у кланове или тржишним путем преметнула у шунд. Ако првог политичара није могуће питати за диплому, најважнијег за кума, богаташа за први милион…”


„Демократија је као авион, не може свако да је вози. Да бисте возили авион, морате да прођете тешке прегледе, да имате новац да га одржавате, купите керозин... Тако је и са демократијом, која не може да постоји у друштву где грађанин хоће да запосли сина у општини зато што није завршио основну школу. То не може, морате да се жртвујете за демократију.”


„СНС није само успех Вучића, већ слика српског друштва - да можете да промените и идеологију и да лажете, како бисте се просечном грађанину који гледа ријалитије представили онаквим какви можда и нисте.”


„Ако неки политичар само на једно планинарење потроши своју седмогодишњу плату, а предузећа му лоше послују, на основу пореске утаје треба да заврши на вишедеценијској робији.”


„РТС је од јавног сервиса постао дементни добошар непрекидне функционерске кампање СНС-а који увек заостаје и касни. Да је којим случајем Драган Бујошевић на истом положају у Јапану, одавно би извршио харакири.”