Пређи на садржај

Теологија

Извор: Викицитат

Теологија или богословље, богословија, јесте учење о боговима или Богу.

Цитати[уреди]

„Нико никада није спасен теологијом, већ само живим Христом, и то кроз пробуђену свест о Христу у сваком људском срцу. (Алис Бејли)”


„Ако скинете слојеве разних теологија, светиња увек остаје. (Ингмар Бергман)”


„Никакво расуђивање у теологији не доводи до поделе између природе и личности, нити се Бог назива божанском суштином само у значењу аблатива, већ и у номинативу. (Папа Евгеније III)”


„Теологија је данас призната као инструмент мита, а филозофија као инструмент науке. (Томаш Масарик)”


„Теологија признаје контингентност људске егзистенције само да би је извела из неопходног бића, односно да би је уклонила. Теологија користи филозофско чудо само у сврху мотивисања афирмације која је завршава. Филозофија нас, с друге стране, побуђује на оно што је проблематично у нашем постојању иу свету, до те тачке да никада нећемо бити излечени од тражења решења. (Морис Мерло-Понти)”


„Филозофија није слушкиња теологије, а теологија није наука, већ скуп ставова повезаних не рационалним низом, већ учвршћујућом снагом вере. (Вилијам Окамски)”


„У већини религија чак је и Бог приказан као биће са мушким карактеристикама, а теологију карактерише екстремна маскулинизација. (Елизабет Кејди Стантон)”


„У средњем веку, филозофија је била „друго постојање“ теологије, а касније је сама теологија постала „друго постојање“ филозофије. Георг Вилхелм Фридрих Хегел”


„Свака узастопна епоха теологије налазила је своје мисли у Исусу; то је, заиста, био једини начин на који је то могло учинити да Га живи. Али није само свака епоха нашла свој одраз у Исусу; сваки појединац Га је створио у складу са својим карактером. (Алберт Швајцер)”