Пређи на садржај

Социјализам

Извор: Викицитат

Социјализам је појам који означава изразито модерне и прогресивне политичке и економске идеје и теорије које крајњим циљем својих идеала теже превазилажењу и коренитом раскиду са системом светског капитализма ради успостављања уређења глобалног карактера базираног на глобалним средствима за производњу и расподелу у заједничком власништву и под демократским управљањем од стране целе глобалне заједнице у циљу производње само за потребе.

Цитати[уреди]

„Социјализам је усмерен ка социјално-етичком циљу. Наука, међутим, не може створити циљеве, а још мање их усадити у људска бића; наука, највише, може обезбедити средства помоћу којих се постижу одређени циљеви. Али сами циљеви су осмишљени од стране личности са узвишеним етичким идеалима и – ако ти циљеви нису мртворођени, већ витални и енергични – усвајају их и преносе она многа људска бића која, напола несвесно, одређују спору еволуцију друштва. Из ових разлога, треба да будемо на опрезу да не преценимо науку и научне методе када су у питању људски проблеми; и не треба претпоставити да су стручњаци једини који имају право да се изјасне о питањима која утичу на организацију друштва. (Алберт Ајнштајн)”


„Верујем да се последњих двадесет година у Сједињеним Државама шири пузајући социјализам. (Двајт Д. Ајзенхауер)”


„Убеђени смо да је слобода без социјализма привилегија, неправда; а да је социјализам без слободе ропство и бруталност. (Михаил Бакуњин)”


„Ништа није ширило социјалистички осећај у овој земљи више од употребе аутомобила. За земљака су они слика бахатости богатства са свом његовом независношћу и безбрижношћу. (Вудро Вилсон)”


„Социјализам ће постати стварност када Отаџбина буде слободна. (Јозеф Гебелс)”


„За нас не постоји валидна дефиниција социјализма осим укидања експлоатације једног људског бића од стране другог. (Че Гевара)”


„Демократија је здрав и чист ваздух без којег социјалистичка јавна организација не може да живи пунокрвним животом. (Михаил Горбачов)”


„Неуспех капитализма је и даље много бољи од успеха социјализма. (Гари Каспаров)”


„Ова земља има социјализам за богате, а груби индивидуализам за сиромашне. (Мартин Лутер Кинг)”


„Ко год жели да дође до социјализма било којим другим путем осим путем политичке демократије, неминовно ће доћи до закључака који су апсурдни и реакционарни и у економском и у политичком смислу. (Владимир Лењин)”


„Буржоаско друштво стоји на раскрсници, било преласка у социјализам или назадовања у варварство. (Роза Луксембург)”


„Уобичајена је грешка социјалиста да превиде природну индолентност човечанства; њихова склоност да буду пасивни, да буду робови навике, да бесконачно истрају на једном изабраном курсу. Нека једном достигну било које стање постојања које сматрају подношљивим, а опасност коју треба схватити је да ће од тада стагнирати; неће се трудити да се побољшају, и остављајући своје способности да зарђају, изгубиће чак и енергију потребну да их сачувају од пропадања. Конкуренција можда није најбољи могући подстицај, али је тренутно неопходан и нико не може да предвиди време када неће бити неопходно за напредак. (Џон Стјуарт Мил)”


„Само у социјалистичком систему су интереси појединца, државе и колектива у једном. (Хо Ши Мин)”


„Несумњиво, бољшевизам је уништио економски живот Русије... Са своје стране, ми објављујемо рат социјализму, не зато што је социјализам, већ зато што се супротставио национализму. (Бенито Мусолини)”


„Демократија и социјализам су средства за постизање циља, а не сам циљ. (Џавахарлал Нехру)”


„Сам социјализам се може надати да ће постојати само накратко ту и тамо, а онда само кроз најекстремнији тероризам. Због тога се тајно спрема за владавину кроз страх и забија реч „правда“ у главе полуобразованих маса као ексер да им отме разум... и да у њима створи добро савест за злу игру коју треба да играју. (Фридрих Ниче)”


„Као и код хришћанске религије, најгора реклама за социјализам су његови присталице. (Џорџ Орвел)”


„Историјско искуство социјалистичких земаља је нажалост показало да колективизам не укида отуђење, већ га повећава, додајући му недостатак основних потрепштина и економску неефикасност. (Папа Јован Павле II)”


„Поштована браћо и љубљени синови, након што смо испитали садашњи економски систем, открили смо да ради под највећим залима. Такође смо поново позвали комунизам и социјализам на суд и нашли смо да сви њихови облици, чак и најизмењенији, одлутају далеко од заповести Јеванђеља. (Папа Пије XI)”


„Лечити британску болест социјализмом било је као да покушавате леукемију лечити пијавицама. (Маргарет Тачер)”


„Ми морамо у Југославији показати да не може бити мањине и већине. Социјализам мањину и већину одбацује. Он тражи равноправност између мањине и већине, а онда нема ни већине ни мањине, него има један народ, призвођач, радни човјек, социјалистички човјек. (Јосип Броз Тито)”


„Овде, у Сједињеним Државама, узнемирени смо новим позивима на усвајање социјализма у нашој земљи. Америка је заснована на слободи и независности - а не на владиној принуди, доминацији и контроли. (Доналд Трамп)”


„Социјализам је научио многе људе да поседују потраживања без обзира на учинак, без обзира на учешће. У светлу морала који је произвео проширени цивилизацијски поредак, социјалисти заправо подстичу људе да крше закон. (Фридрих Хајек)”


„Социјалистичка економија је постала толико јака, толико енергична да са самита до којих смо дошли можемо да поставимо отворени изазов мирног економског надметања најмоћнијој капиталистичкој земљи — Сједињеним Америчким Државама. (Никита Хрушчов)”


„Социјализам...мора имати диктатуру, без ње неће. (Мао Цедунг)”


„Социјализам је филозофија неуспеха, вера незнања и јеванђеље зависти, његова инхерентна врлина је равноправно дељење беде. (Винстон Черчил)”


„У социјализму вам не би било дозвољено да будете сиромашни. Били бисте присилно храњени, обучени, смештени, поучени и запослени, свиђало вам се то или не. Ако би се открило да немате довољно карактера и снаге да бисте били вредни свих ових невоља, можда бисте били погубљени на љубазан начин; али док вам је било дозвољено да живите, морали бисте да живите добро. (Џорџ Бернард Шо)”