Пређи на садржај

Фридрих Хајек

Извор: Викицитат

Фридрих Аугуст фон Хајек (8. мај 1899 — 23. март 1992) је био аустријски либерални економиста и политички филозоф.

Цитати[уреди]

„Изградњу слободног друштва морамо поново учинити интелектуалном авантуром, делом храбрости.”


„Осигурање одређеног минималног дохотка за свакога, или нека врста пода испод којег нико не мора да падне чак и када није у стању да се издржава, чини се не само као потпуно легитимна заштита од ризика заједничког за све, већ и као неопходан део. Великог друштва у коме појединац више нема посебних захтева према члановима одређене мале групе у којој је рођен.”


„Нећемо постати мудрији пре него што сазнамо да је много тога што смо урадили било веома глупо.”


„Чини се да је апартхејд јасан и чак екстреман пример те дискриминације између различитих појединаца која ми се чини неспојива са владавином слободе. Суштина онога што сам рекао у Уставу слободе је заправо била чињеница да су закони по којима власт може да користи принуду једнаки за све одговорне одрасле чланове тог друштва. Било која врста дискриминације – било на основу вере, политичког мишљења, расе или шта год да је – изгледа да је неспојива са идејом слободе према закону.”


„Искуство је показало да одвојено никада није једнако и не може бити једнако.”


„Сам конзервативизам је легитиман, вероватно неопходан и свакако распрострањен став противљења драстичним променама. Она је, од Француске револуције, век и по играла важну улогу у европској политици. Све до успона социјализма његова супротност је био либерализам... Не постоји ништа што би одговарало овом сукобу у историји Сједињених Држава, јер оно што се у Европи звало 'либерализам' овде је била заједничка традиција на којој је изграђена америчка политика: тако је бранилац америчке традиције био либерал у европском смислу.”


„Могуће је да диктатор влада на либералан начин. А такође је могуће да демократија влада уз потпуни недостатак либерализма. Лично ми је дражи либерални диктатор него демократска влада којој недостаје либерализам.”


„Ја сам за смањење државних расхода, али предвиђати то смањењем стопе опорезивања пре него што смањите расходе је веома ризична ствар.”


„А пошто свака инфлација, ма колико у почетку била скромна, може помоћи запошљавању само док се убрзава, усвојена као средство за смањење незапослености, то ће чинити у било ком периоду само док се убрзава.”


„Живимо у свету у коме су три моралне традиције у сталном сукобу, оне урођене, оне традиционалне и интелектуално осмишљене, и на крају, сви наши политички сукоби овог времена могу се смањити на утицај сукоба између слободне моралне традиције другачије природе, не само другачијег садржаја.”


„Необичан задатак економије је да покаже људима колико мало они заиста знају о ономе што замишљају да могу да дизајнирају.”