Пређи на садржај

Јозеф Гебелс

Извор: Викицитат

Паул Јозеф Гебелс (29. октобар 1897 — 1. мај 1945) био је министар пропаганде у нацистичкој Немачкој од 1933. до 1945. године.

Цитати

[уреди]

„Питам вас: да ли желите тотални рат? Ако је потребно, да ли желите рат тоталнији и радикалнији од било чега шта можемо и замислити?”


„Ако немачки народ положи оружје, Совјети би, према споразуму између Рузвелта, Черчила и Стаљина, заузели целу источну и југоисточну Европу заједно са већим делом Рајха. Гвоздена завеса би пала на ову огромну територију под контролом Совјетског Савеза, иза које би нације биле поклане.”


„Фирер ми је дао наредбе, да у случају слома одбране Престолнице Рајха, напустим Берлин и будем водећа фигура владе коју је он именовао. Први пут у мом животу, морам да категорички одбијем Фирерову наредбу. Моја жена и моја деца се слажу са овим. У противном бих се осећао као (...) нечасни бедник остатак мога живота, изгубивши самопоштовање као и поштовање свог народа, које ми је неопходно за будућу дужност особе која управља будућношћу Немачког Народа и Немачког Рајха.”