Пређи на садржај

Либерализам

Извор: Викицитат

Либерализам је идеологија која сматра заштиту личних слобода основном сврхом постојања државе.

Цитати

[уреди]

„Онај ко одлаже своје милосрђе док не умре, (ако га човек добро одмери) више је либералан према туђем него према сопственом. (Франсис Бејкон)”


„Грађани Сједињених Америчких Држава имају право да похвале себи што су дали човечанству примере проширене и либералне политике: политике вредне имитације. Сви поседују подједнако слободу савести и имунитет држављанства. Сада се више не говори о толеранцији, као да је повлађивањем једне класе људи друга уживала у вршењу својих инхерентних природних права. Јер, на срећу, Влада Сједињених Држава, која не санкционише нетрпељивост, а прогону никакву помоћ, захтева само да они који живе под њеном заштитом треба да се понижавају као добри грађани, дајући јој у свим приликама своју ефективну подршку. (Џорџ Вашингтон)”


„Тон и тенденција либерализма не могу се дуго скривати. То је напад на институције земље под именом Реформа, и ратовање против манира и обичаја народа ове земље под изговором Напретка. (Бенџамин Дизраели)”


„У смислу у коме се либерализам супротставља конзервативизму, оба могу бити подједнако одбојна: ако први може значити хаос, други може значити окамењеност. Обојица се увек суочавамо са питањем шта се мора уништити? и са питањем 'шта се мора сачувати?' а ни либерализам ни конзервативизам, који нису филозофије и могу бити само навике, нису довољни да нас воде. (Томас Стернс Елиот)”


„Никада нисам видео класу тако дубоко деморалисану, тако неизлечиво унижену себичношћу, тако нагризану изнутра, тако неспособну за напредак, као енглеска буржоазија; и под овим мислим, посебно на саму буржоазију, посебно на либерални, кукурузни закон који укида буржоазију. Јер ништа не постоји на овом свету, осим новца ради, што није искључено. Оно не познаје блаженство осим брзог добитка, нема бола осим губитка злата. У присуству ове похлепе и жудње за добитком, није могуће да једно људско осећање или мишљење остане неокаљано. (Фридрих Енгелс)”


„Похлепу, и жељу да имамо у свом поседу и под својом влашћу, више него што нам је потребно, као корен сваког зла, треба рано и пажљиво искоренити, а супротну особину спремности да пренесемо другима, имплантирано. Ово треба да буде подстакнуто великом похвалом и заслугом, и стално водећи рачуна да својом либералношћу ништа не изгуби. (Џон Лок)”


„Либерализам одбацује идеолошку борбу и залаже се за непринципијелни мир, стварајући тако декадентни, филистејски став. (Мао Цедунг)”


„Либерализам је доктрина о томе шта закон треба да буде, демократија је доктрина о начину одређивања закона. Либерализам сматра пожељним да само оно што већина прихвата у ствари буде закон, али не верује да је то стога нужно добар закон. Његов циљ је, заиста, да убеди већину да поштује одређене принципе. Она прихвата правило већине као метод одлучивања, али не и као ауторитет за оно што одлука треба да буде. Доктринарном демократу чињеница да већина жели нешто је довољан основ да то сматра добрим; за њега воља већине не одређује само шта је закон него и оно што је добро право. (Фридрих Хајек)”


„Либерализам је за простодушне, за оне који много воле да разговарају о стварима које никада не могу да постигну. (Освалд Шпенглер)”