Пређи на садржај

Освалд Шпенглер

Извор: Викицитат

Освалд Арнолд Готфрид Шпенглер (29. мај 1880. — 8. мај 1936) је био немачки историчар и филозоф историје чији су интереси укључивали и математику, науку и уметност.

Цитати[уреди]

„Воља за моћ која делује под чисто демократском маском довршила је своје ремек-дело тако добро да је осећај слободе објекта заправо поласкан најдубљим ропством које је икада постојало.”


„Не тражимо да мењамо и побољшавамо, већ да уништавамо. ... Права интернационала је империјализам, доминација фаустовске цивилизације, односно целе земље, по једном формативном принципу, не смиривањем и компромисом, већ освајањем и уништењем.”


„Са строго техничког становишта, социјализам је принцип јавне службе. На крају крајева, сваки радник има статус не бизнисмена, већ државног службеника, као и сваки послодавац. Постоје државни службеници у индустрији, трговини, саобраћају и војсци.”


„Овај систем је реализован у највећем стилу у египатској култури и опет, иако сасвим другачије, у Кини.”


„Ми смо социјалисти. Надајмо се да то неће бити узалуд.”


„Ово је наша сврха: да учинимо што смисленијим овај живот који нам је дарован; да живимо тако да будемо поносни на себе; да делујемо тако да неки део нас живи.”


„Једног дана ће последњи Рембрантов портрет и последњи Моцартов такт престати да буду — иако ће вероватно остати обојено платно и лист белешки — јер ће нестати последње око и последње уво доступно њиховој поруци.”


„Ово је истински магијски мотив — антипластичан до последњег степена, непријатељски према сликовном и према телесном. Сама бестелесна, она растеловљује предмет преко којег је нацртано његово бескрајно богатство мреже.”


„И ови исти вечити „Млади“ су данас поново са нама, незрели, без и најмањег искуства или чак стварне жеље за искуством, али пишу и причају о политици, испаљени униформама и значкама, и фантастично се држе неке теорије или оне.”