Пређи на садржај

Зоран Ћирић

Извор: Викицитат

Зоран Ћирић (1962) је српски књижевник.

Цитати[уреди]

„Нигде у Нишу ниси могао да ухватиш програм БК телевизије... Незајажљиви Динкић наставља да се инати са незајажљивим Богољубом, не питајући за цену коју ми, прост али и компликован народ, морамо да плаћамо. Јао, Господе, једва чекам да Борка и Мирко стрпају у апс тог умишљеног 'Елиота Неса' због клевета и свеколиког лупетања! Па да га тамо, на робији, дохвате на редаљку сви они које је протерао из црне, беле, ружичасте и сиве економије у свет ситног, егзистенцијалистичког криминала. Могу већ да замислим како осовина Лихт-Бисерко протестује на фенси коктелима, можда ће натерати газду 'Данаса' да уместо Стамболићеве стави Динкићеву слику - да му јавно одбројавамо дане 'нехуманог буљокоља'.”


„Ниш је престона касаба, тако да одговор на питање кога представља Смиљко Костић – знају само Бог и 'Филип Морис'!”


„Новом књигом подвлачим црту и у том смислу она говори о томе које сличности постоје између Колета Којота и Слободана Милошевића, односно ко стоји иза Птице Тркачице.”


„Ниш је престоница српског полутанизма, поприште шизоидне синтезе руралног и урбаног. Ово је голема и накинђурена циганска черга, али и џиновска официрска спаваоница, полуцивилна касарна у којој кафане глуме мензе и кантине. Оно што Ниш чини граничним јесу људи, специфичне сорте које настањују ово свратиште и који су ми све ово време били неисцрпна грађа за мој књижевни рад.”


„Могао сам да одем из Ниша, али сигуран сам да моја литература не би била оваква. Ко одрасте на нишлијском роштиљу, мора да буде замајен, па чак и ако постигне некакав успех, та заумност се не да потиснути. [...] Овде сам упознао гомилу невероватних ликова. Неки су били невероватно племенити, неки невероватно зли, неки невероватно забавни, а богами, било је и оних невероватно просечних.”