Бранка Прпа

Извор: Викицитат
Бранка Прпа (2013)

Бранка Прпа (5. април 1953) је српска историчарка, публицисткиња и бивша директорка Историјског архива Београда.

Цитати[уреди]

„Један од двојице инспектора који су ме сутрадан испитивали, у једном тренутку је констатовао: 'Знате, криминалци не убијају на Ускрс!' Запитала сам га: 'Јел'те, па, који су, онда, то људи?' 'То нису људи, госпођо'!”


„Први српски устанак је пун контроверзи, од начина како је Карађорђе ослобађао Србију, до начина на који се понашао према политичким противницима...”


Рамбо Амадеус је деведесетих година рекао подижући Милошевићеву слику – погледајте овога човека, он искрено лаже. Та искрена лаж је нешто што је политички феномен који се јавио у Србији последње деценије 20. века, а ту искрену лаж упражњава и Александар Вучић.”


Мирјана Марковић га је оптужила да је шпијун. Славко ми је испричао за тај разговор. Он је њој рекао: „Ја ћу бити мртав, али ти и Слоба ћете висити на Теразијама.“”


„Што би рекао Јован Цвијић - проблем Србије је што је саградила кућу на путу. Сада морамо да одлучимо - хоћемо ли ту кућу да бранимо пушком или да наплаћујемо путарину? Нема војске која није прошла овим путем, а геополитика је иста од Римског царства па надаље.”


„Када погледате Србију на почетку XX века и сада у XXI веку, разлика између политичких елита је огромна. Министар спољних послова Краљевине Србије био је Стојан Новаковић, а погледајте сада министра спољних послова Републике Србије [[[Ивица Дачић|Дачића]]]. То је небо и земља.”