Александар Вучић

Извор: Викицитат
Вучић (2018)

Александар Вучић (Београд, 5. март 1970) српски је политичар, од 2008. до 2012. заменик и од 2012. председник Српске напредне странке, од 2014. до 2017. председник Владе Републике Србије и од маја 2017. председник Републике Србије.

Цитати

„Ви бомбардујте, убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана. Па да видимо сме ли међународна заједница или било ко други да удари на српске положаје.”

— Скупштина Србије, 20. јул 1995.


„Врло сам поносан што сам први на листи од 19 српских политичара којима је савет ЕУ забранио улазак у земље петнаесторице.”

— Вечерње новости, 14. децембар 1998.


„Видите да данас многи са подсмехом кажу где су вам данас Карлобаг, Карловац, Огулин и Вировитица. То нам ова несрпска фукара, ови мученици и јадници, што онима који су ову земљу бомбардовали скуте љубе и руке им љубе. Они хоће да кажу, где сте ви данас радикали у тим српским местима? Као да никад Срби нису држали ни Карловац, као да неколико километара од Карлобага и Вировитице нисмо били, као да и данас нема преко 20% Срба у Огулину. Као да то нису српска места. Хоће и нас српске радикале да убеде да то није српско, да смо ми говорили глупости, да ми нисмо знали шта је наше. А ми ни тада, ко и данас, нећемо ништа што је туђе, хоћемо само оно што је наше српско, а то јесу и тај Карлобаг и Карловац и Огулин и Вировитица и све те српске земље. И нека се ти Срби стиде, рођењем само Срби, који са подсмехом говоре о тим српским местима, о тим српским територијама.”

— 2000.


„Богољуб Карић је лопов. Када би он дошао на власт, нико не би остао жив. Сачувај Боже.”

— 2005.


„Својом снагом и одважношћу на почетку кафкијанског процеса у Хагу све нас је постидео. Уверен сам да је његова борба, у ствари, борба за Србију и њену будућност.”

— поводом Шешељеве књиге Растурање Хашког трибунала, 2008.


„О Богољубу знам само да има огромну енергију.”

— 2010.


Шешељ је обичан лажов и Томислав Николић се није виђао нисаким из тужилаштва, али то је урадио такође по налогу демократске странке. Не знам шта бих друго рекао. Једна у низу безбројних лажи, као и обично. Што би рекао Тома Николић: ’Познавали смо тог човека.’”

— Б92, 2010.


„Крајем 2001. или почеком 2002. године седели смо у Скупштини Србије Зоран Ђинђић, Чедомир Јовановић и ја. Ђинђић је са великим огорчењем причао о улози Енглеза и Холанђана око Косова, о стравичним притисцима, Хашком трибуналу и свему другом. Разумео је тада шта је реално, нешто што ја тада нисам најбоље разумео. Важно је да останемо на европском путу.[1]

— О Зорану Ђинђићу, Б92, 2017.


„Не постоји ниједан разлог да Каталонија добије своју државу... Ако је могућност за Каталонију нула, онда је за Косово била -3. Не бих да говорим о томе док траје криза због наших шпанских пријатеља. ”


Референце

  1. 1,0 1,1 „Vučić: Da li će biti i parlamentarnih izbora? 50/50”. Приступљено 31. 10. 2017. 
Wikipedia:sr
Wikipedia:sr