Пређи на садржај

Александар Вучић

Извор: Викицитат
Вучић (2018)

Александар Вучић (Београд, 5. март 1970) српски је политичар, од 2008. до 2012. заменик и од 2012. председник Српске напредне странке, од 2014. до 2017. председник Владе Републике Србије и од маја 2017. председник Републике Србије.

Цитати[уреди]

„Ви бомбардујте, убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана. Па да видимо сме ли међународна заједница или било ко други да удари на српске положаје.”

— Скупштина Србије, 20. јул 1995.


„Врло сам поносан што сам први на листи од 19 српских политичара којима је савет ЕУ забранио улазак у земље петнаесторице.”

— Вечерње новости, 14. децембар 1998.


„Видите да данас многи са подсмехом кажу где су вам данас Карлобаг, Карловац, Огулин и Вировитица. То нам ова несрпска фукара, ови мученици и јадници, што онима који су ову земљу бомбардовали скуте љубе и руке им љубе. Они хоће да кажу, где сте ви данас радикали у тим српским местима? Као да никад Срби нису држали ни Карловац, као да неколико километара од Карлобага и Вировитице нисмо били, као да и данас нема преко 20% Срба у Огулину. Као да то нису српска места. Хоће и нас српске радикале да убеде да то није српско, да смо ми говорили глупости, да ми нисмо знали шта је наше. А ми ни тада, ко и данас, нећемо ништа што је туђе, хоћемо само оно што је наше српско, а то јесу и тај Карлобаг и Карловац и Огулин и Вировитица и све те српске земље. И нека се ти Срби стиде, рођењем само Срби, који са подсмехом говоре о тим српским местима, о тим српским територијама.”

— 2000.


„Богољуб Карић је лопов. Када би он дошао на власт, нико не би остао жив. Сачувај Боже.”

— 2005.


„Својом снагом и одважношћу на почетку кафкијанског процеса у Хагу све нас је постидео. Уверен сам да је његова борба, у ствари, борба за Србију и њену будућност.”

— поводом Шешељеве књиге Растурање Хашког трибунала, 2008.


„О Богољубу знам само да има огромну енергију.”

— 2010.


Шешељ је обичан лажов и Томислав Николић се није виђао нисаким из тужилаштва, али то је урадио такође по налогу демократске странке. Не знам шта бих друго рекао. Једна у низу безбројних лажи, као и обично. Што би рекао Тома Николић: ’Познавали смо тог човека.’”

— Б92, 2010.


„Крајем 2001. или почеком 2002. године седели смо у Скупштини Србије Зоран Ђинђић, Чедомир Јовановић и ја. Ђинђић је са великим огорчењем причао о улози Енглеза и Холанђана око Косова, о стравичним притисцима, Хашком трибуналу и свему другом. Разумео је тада шта је реално, нешто што ја тада нисам најбоље разумео. Важно је да останемо на европском путу.[1]

— О Зорану Ђинђићу, Б92, 2017.


„Не постоји ниједан разлог да Каталонија добије своју државу... Ако је могућност за Каталонију нула, онда је за Косово била -3. Не бих да говорим о томе док траје криза због наших шпанских пријатеља. ”


Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Vučić: Da li će biti i parlamentarnih izbora? 50/50”. Приступљено 31. 10. 2017.