Пређи на садржај

Амфилохије Радовић

Извор: Викицитат
Амфилохије (2017)

Амфилохије (световно Ристо Радовић; 7. јануар 1938 — 30. октобар 2020) је био митрополит црногорско-приморски и епископ банатски (1985—1990).

Цитати[уреди]

„Најважнији задатак Српске православне цркве је да сачува јединство српске Југославије.”

— 01. септембар 1999.


„Они који су спровели бившег председника у Хаг исписали су себе из историје.”

— 01. јул 2001.


„Доделили су ми чин пуковника и ја им замјерам, ја сам у најмању руку ђенерал.”

— 11. јануар 2007.


„Ја сам митрополит црногорско-приморски и неће се тако лако мене Црногорци ратосиљати. Остаћу ја овде уз Божју помоћ. Већ сам ја и гроб свој спремио. Тако да не брину они који су забринути.”


„Моћан је човјек који живи у страху од Бога, и то би требали знати они који су у Црну Гору и Србију довели безбожну групу да пјева демонске пјесме и тјерали омладину да свему томе аплаудира.”


„Усвајањем новог Устава црногорска власт је пљунула на Православну цркву и укинула свом народу српски језик.”


„Било који Црногорац који је на власти у Црној Гори навући ће на себе проклетство уколико призна лажну независност Косова.”


„Косово јесте јединствени случај, али је јединствен по ономе што раде са њим моћници овог света на почетку 21. века.”


„Дај, Боже, нашим главарима мудрости да помогну Европљанима и Американцима да се расформира НАТО. То би био највећи допринос Црне Горе Европи и свету.”


„Црна Гора се кроз векове трудила да на семену које је посејао Свети Сава буде носилац двоједне врлине јунаштва и чојства - до наших времена. Нажалост, у ово наше време постоји опасност да се јунаштво претвори у еуропоклонство, а да се чојство претвори и преобрази у геј-парадерство.”


„Шалио сам се када сам Црну Гору назвао филџан-авнојевском творевином. Ако је народ изгласао независност, то је за мене светиња. Као митрополит представљам Црну Гору. Нека нам буде жива и вечна Црна Гора.”


Ђаво увек мења хаљине и тикве, које су некад биле бољшевичке и титоистичке, а сад су бриселске.”


„Никада Вучићу нијесам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и ондашњој Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа.”


„Не мрзим припаднике ЛГБТ популације. Нисам хомофоб, већ грехофоб.”


„Oвај Мило сада није се тако односио према цркви до 2000. године, па ни послије тога. Овако се понаша само у посљедње вријеме.”