Пређи на садржај

Јово Капичић

Извор: Викицитат
Јово Капичић (1944)

Јован Јово Капичић (2. септембар 1919 — 9. децембар 2013) је био учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СР Црне Горе, дипломата и народни херој Југославије.

Цитати[уреди]

„Да су мени рекли да га стрељам, ја бих га стрељао, као што бих стрељао и самог себе кад бих издао своју земљу.”

— о погубљењу Драже Михаиловића


„Косово је косовско, али може да живи у Србији. Они су тамо дошли пре Срба. Што се нису дигли за време Тита? У његово време нису цепали дрва и носили смеће, касније су то постали с Милошевићем. Спалио бих човека који би трговао органима! Ја сам опасан ратник био, херој, нисам бабица!”


„Мени јавно прети цела држава Србија, прете ми и чланови владе, али највише претњи сам добио од оне Оље Бећковић, која не пропусти ниједну емисију, а да ме не помене. Сумњам да ју је неко нахушкао на мене. Сваки пут пита када ће да ме хапсе и изведу пред суд.”


„Каква демократија? Па овде нема демократије још од Светог Саве. У Србији се никада није владало правом, логиком, положајем најбројније нације и једне од најлепших земаља Европе; владало се силом. Србија је увек желела да помоћу силе господари Балканом. Вековима прете касапницом.←”


„Нећу се вратити из Београда у Црну Гору јер ми је и Србија домовина у којој живим, и ја и моја породица. У Србији сам проглашен за "црну овцу", али не зато што сам непријатељ Срба, већ зато што критикујем власт Србије.”


„Па, ја узео Словенце за уши, Македонце за носеве, па Босанце... Све сам ја то скупио и послао на Голи оток. Тако је то приказано у једној земљи идиота.”


„Наш систем никада није био стаљинистички. Рат је убијање, ништа није било убити човека - као мачку, поготово ако је непријатељ.”


„За непријатеље, а било их је много, судови нису постојали, већ административне одлуке. За информбировце се знало – Голи оток, за емиграцију – ликвидације.”


„Првог потпредседника Александра Вучића нисам никада видео, али сматрам да има моје, а ја његове особине.”