Чехословачка

Извор: Викицитат
Застава Чехословачке

Чехословачка, или Чешко-Словачка је бивша суверена држава у средњој Европи, која је постојала од 28. октобра 1918. године, када је проглашена независност од Аустроугарске, до мирног распада на Чешку и Словачку, који је проглашен 1. јануара 1993. године.

Цитати[уреди]

„Чехословачка је била политички и економски најнапреднијаод свих држава - наследница Аустроугарске империје. Била је то заиста демократска земља и животни стандард је био упоредив са животним стандардом у Швајцарској. Имао је велику војску и већина њене одличне војне опреме је пројектована и произведена у Чехословачкој; била је повезана војним савезима са Француском и Совјетским Савезом. Дакле, са становишта традиционалне дипломатије било би тешко оставити Чехословачку без помоћи; са становишта принципа самоопредељења било би подједнако тешко бранити је. (Хенри Кисинџер)”


„Односи између Етиопије и Чехословачке су дуготрајни: захваљујући овој земљи Етиопија је успела да набави много оружја и муниције неопходне за одбрану своје љубоморно чуване независности од фашистичког освајача. Чехословачка је била међу ретким нацијама које су храбро подигле глас да осуде фашистичку инвазију и подржале нас у нашем пројекту у Лиги народа. (Хајле Селасије)”


Сједињене Америчке Државе су поносне на улогу коју су имале у оснивању Чехословачке пре 100 година и радују се наставку партнерства и пријатељства између наших земаља. (Доналд Трамп)”