Пређи на садржај

Холокауст

Извор: Викицитат

Холокауст или Шоа је име за систематски државни прогон и геноцид над различитим етничким, верским и политичким групама људи током Другог светског рата од стране Нацистичке Немачке и њених сарадника.

Цитати[уреди]

„Не, нема холокауста, рецимо да су 'преувеличали' холокауст. Не кажемо много људи...али они кажу да има холокауста али претерују, па постоји таква перцепција овог наслова, холокауста, на нашим просторима...Није битно колико је убијено, шест милион или милион, или пола...убијање је убијање, мислим колико је Совјета убијено? осам милиона, па зашто нисмо причали о њима? није проблем колико их је убијено. Како то користе? шта Палестинци морају да ураде холокаусту да плате цену? Ово је једно питање које смо поставили... Знамо да је био масакр над Јеврејима и против других... шта се дешава у Палестини, ми то видимо на исти начин, али ви то не видите на исти начин... (Башар ел Асад)”


„Ствари које сам видео у опису просјака... Визуелни докази и вербално сведочанство о гладовању, окрутности и зверству су били . . . надмоћан. . . . Посету сам направио намерно, како бих био у позицији да дам доказе из прве руке о овим стварима ако се икада у будућности развије тенденција да се ове оптужбе оптуже само за „пропаганду“. (Двајт Д. Ајзенхауер)”


„Ја сам само извршавао наређења циониста. Тражили су од мене да окупим Јевреје на одређеном месту у свету, користећи протеривање или убиство. Прво им је мета била Пољска, па Мадагаскар, али су на крају изабрали Блиски исток. Ако сам ја крив за такозвано убиство 6 милиона Јевреја, онда су ционистичке вође много кривије од мене. То је зато што су хтели да ућуткају свет под изговором да би били убијени да су остали у Немачкој. Пошто немају државу принуђени су да заузимају туђу земљу. И то је оно што су урадили. (Адолф Ајхман)”


„Упркос свему, и даље верујем да су људи заиста добри у души. Једноставно не могу да изградим своје наде на темељу који се састоји од конфузије, беде и смрти. Видим како се свет постепено претвара у дивљину, чујем грмљавину која се непрестано приближава, која ће и нас уништити, осећам патњу милиона, а ипак, ако погледам у небо, мислим да ће све доћи како треба, да ће и овој суровости престати, и да ће се поново вратити мир и спокој. (Ана Франк)”


„Што се тиче Јевреја, па, могу вам искрено рећи да на овај или онај начин морамо да станемо на крај са њима... У јануару ће бити важан састанак у Берлину на којем ћемо разговарати о овом питању... Његов исход ће почети велика јеврејска емиграција. Али шта ће бити са овим Јеврејима? Да ли замишљате да ће бити насеља за њих у Остланду? У Берлину су нам рекли: Зашто нам правите све ове проблеме? Не можемо ништа да урадимо са њима овде у Остланду или у Рајх комесаријату. Ликвидирајте их сами! (Ханс Франк)”


„Хитлер је убио пет милиона Јевреја. То је највећи злочин нашег времена. Али Јевреји су се требали понудити месарском ножу. Требало је да се баце у море са литица.....Узбудило би свет и народ Немачке.... Како јесте они су ионако подлегли својим милионима. (Махатма Ганди)”


„Можемо обликовати светлу будућност само ако смо свесни трајне одговорности Немачке за крајњу издају свих цивилизованих вредности која је била Холокауст. (Ангела Меркел)”


„Сваком покрету који настоји да пороби неку земљу, свакој диктатури или потенцијалној диктатури, потребна је нека мањинска група као жртвено јање које може окривити за невоље нације и искористити као оправдање за сопствене захтеве за диктаторском моћи. У Совјетској Русији, жртвени јарац је била буржоазија; у нацистичкој Немачкој, то је био јеврејски народ. (Ајн Ренд)”