Пређи на садржај

Адолф Ајхман

Извор: Викицитат
Адолф Ајхман (1961)

Адолф Ото Ајхман (19. март 1906 — 1. јун 1962) је био официр високог ранга у нацистичкој Немачкој и служио је као оберштурмбанфирер у СС. Био је руководилац реферата IV B/4, у Главном уреду безбедности Рајха у чијој надлежности је било прогањање и уништавање Јевреја.

Цитати[уреди]

„Да сумирам све, морам рећи да ни за чим не жалим.”


„Ја сам само извршавао наређења циониста. Тражили су од мене да окупим Јевреје на одређеном месту у свету, користећи протеривање или убиство. Прво им је мета била Пољска, па Мадагаскар, али су на крају изабрали Блиски исток. Ако сам ја крив за такозвано убиство 6 милиона Јевреја, онда су ционистичке вође много кривије од мене. То је зато што су хтели да ућуткају свет под изговором да би били убијени да су остали у Немачкој. Пошто немају државу принуђени су да заузимају туђу земљу. И то је оно што су урадили.”


„Никада нисам био антисемита. … Ја лично нисам имао никакве везе са овим. Мој посао је био да посматрам и извештавам о томе.”


„Био сам сведок језивог рада машинерије смрти; зупчаник испреплетен са зупчаником, као сат. Био је то највећи и највећи плес смрти свих времена.”


„Кад видим слике пред очима, све ми се враћа… Лешеви, лешеви, лешеви. Упуцани, гасовити, распаднути лешеви...”