Пређи на садржај

Стаљинизам

Извор: Викицитат

Стаљинизам је израз који најчешће означава идеологију коју је осмислио Јосиф Стаљин те је настојао спроводити у дело у Совјетском Савезу за време своје владавине од 1920-их до 1930-их; обично се сматра једним од праваца марксизма-лењинизма, иако постоје аутори који га сматрају девијацијом од основних начела те идеологије.

Цитати[уреди]

„Стаљинизму Стаљин није неопходан. (Миломир Марић, Деца комунизма)”


„Изјавити „сељачки стаљинизам“ било би исто као кад бисте рекли „јеврејски нацизам“. (Маријан Ристичевић)”


„Често се каже да је „клица сваког стаљинизма била у бољшевизму на његовом почетку“. Па, немам ништа против. Само, бољшевизам је садржавао и многе друге клице, масу других клица, и они који су проживели ентузијазам првих година прве победничке социјалистичке револуције не би требали то заборавити. Судити о живом човеку по клицама смрти које обдукција открива у лешу – и које је можда носио у себи од свог рођења – да ли је то врло разумно? (Виктор Серж)”


„Извођење стаљинизма из бољшевизма је потпуно исто што и, у ширем смислу, извођење контрареволуције из револуције. (Лав Троцки)”


„Заједничка карактеристика нацизма, фашизма и стаљинизма је да су изолованој особи понудили нови азил и сигурност. Ови системи су створили услове за највиши степен отуђења. (Ерих Фром)”