Пређи на садржај

Слободан Милошевић у Хагу

Извор: Викицитат

Прво саслушање у Хагу

[уреди]

На првом саслушању Милошевић је изјаснио свој став према Трибуналу:

Ричард Меј: ...Да ли сада желите неко додатно време да размислите да ли вам треба правни заступник?

Милошевић: Сматрам овај суд лажним судом и сматрам да су оптужнице лажне. Ради се о противзаконитој институцији коју Генерална скупштина УН није основала. Стога ја немам никаквог разлога да именујем правног заступника да ме заступа пред незаконитим органом.

Меј: Г. Милошевићу, ви ћете имати могућности да поднесете понесак којим оспоравате надлежност суда. Колико смо схватили, ви желите да наставите данас без правног заступника мада је то нешто о чему ћете можда променити мишљење. Ово је прво појављивање и тиче се саме оптужнице, Да ли ви желите да се изјасните да ли сте криви по наводима оптужнице? Сада вам постављам питање да ли желите да вам се оптужница прочита?

Милошевић: То је ваш проблем!...

Меј: Претресно веће ће схватити ваш одговор као да сте се одрекли права да вам се прочита оптужница. Следећи део процедуре јесте да вам се изнесу тачке оптужнице. Можете добити 30 дана да размислите о тачкама оптужнице или то можете да урадите данас.

Милошевић: Ово суђење има задатак да произведе оправдање за ратне злочине НАТО пакта почињене у Југославији.

Меј: Господине Милошевићу, поставио сам вам питање да ли желите данас да се изјасните или желите одгоду?

Милошевић: ...поред тога овај такозвани трибунал...

Меј: У правилима стоји да уколико се оптужени не изјасни по тачкама оптужнице у том случају претресно веће у његово име у записник уноси изјаву да није крив. Г. Милошевићу, ми смо ваш одговор схватили као неизјашњавање о кривици. Стога ће у записник ући изјава да нисте криви и то по свим тачкама.

Милошевић: ...овај суд...

Меј: Г. Милошевићу, ово није време за говоре. Ви ћете ускоро имати прилику да изнесете своју одбрану. Сада није време за то. Ми смо сада завршили са расправом. Следећа расправа ће бити статусна конференција, 27. августа уколико веће не закаже расправу пре тога. Тиме завршавамо, молим да устанете...