Родоскврнављење

Извор: Викицитат

Родоскрнављење, родоскврнуће или инцест је сексуални контакт између особа које се налазе у сродству.

Цитати[уреди]

„Кад бисмо бар сви могли да побегнемо из ове куће родоскврнућа, у којој се волимо само у другој, само да могу да вас све спасем од вас самих. (Анаис Нин)”


„Претпоставимо да су атомске бомбе смањиле популацију света на једног брата и једну сестру, да ли би требали да допусте да људска раса изумре? (Бертранд Расел)”


„Речено је, не без разлога, да сатана може „да цитира Свето писмо за своје потребе“. Свето писмо је пуна толико морално контрадикторних порука да свака генерација може пронаћи свето оправдање за скоро сваку акцију – од родоскврнућа, ропства и масовних убистава до најплеменитијих дела, пуних љубави, храбрости и самопожртвовања. А такво изобличење морала својствено вишеструким личностима јавља се не само у хришћанству и јудаизму. Они се могу наћи у сржи ислама, хиндуистичких традиција и заправо у скоро свим светским религијама. (Карл Сејган)”


Психоанализа нам је показала да је први сексуални избор детета инцестуозан, јер се односи на забрањени предмет (мајку или сестру) и показала на које начине се одрасла особа ослобађа заводљивости коју инцест има на њему. Опера. Неуротичар нам, напротив, редовно показује аспект психичког инфантилизма, јер или није успео да се ослободи веза које су његову психосексуалност повезивале са детињством (застој у развоју), или им се вратио (регресија). (Сигмунд Фројд)”


Национализам је наш облик инцеста, наше идолопоклонство, наше лудило. (Ерих Фром)”