Пређи на садржај

Јудаизам

Извор: Викицитат
Давидова звезда

Јудаизам је античка монотеистичка аврамска религија, са Тором као својим фундаменталним текстом (која је део већег текста познатог као Танах или Хибру Библија), и суплементарном оралном традицијом представљеном у виду каснијих текстова, као што су Мидраш и Талмуд.

Цитати[уреди]

„Ја ћу инсистирати на томе да су Јевреји учинили више за цивилизовање људи него било која друга нација. (Џон Адамс)”


„Наша несигурна ситуација нас тера да будемо заједно без обзира на наше држављанство. Ционизам није пружио немачким Јеврејима велику заштиту од уништења. Али то је преживелима дало унутрашњу снагу да достојанствено поднесу дебакл и без губљења здравог самопоштовања. (Алберт Ајнштајн)”


Воља за животом је неуништива, посебно код Јевреја; иначе би векови прогона и клања одавно уништили расу. (Ема Голдман)”


„Све ствари су смртне осим Јевреја; све друге силе пролазе, али они остају. Која је тајна њихове бесмртности? (Марк Твен)”


„Такав народ никада не може нестати. Јевреји су вечни. Они су оличење вечности. (Лав Толстој)”


„Јудаизам је била религија оца, хришћанство је постала религија сина. Стари бог отац уступио је место Христу; Христос, Син, заузео је свој положај – као што је сваки син жудео у давна времена. (Сигмунд Фројд)”