Пређи на садржај

Милош Обилић

Извор: Викицитат

Милош Обилић (такође и Милош Кобилић у неким изворима) је легендарни српски витез из средњег века, који се често спомиње и у српској епској поезији, у којој је опеван као народни херој.

О њему[уреди]

„Ох, Кобилићу, нису сви мислили да ћеш се осветити свом незадовољном господару и свом љубоморни на њихову несрећу и да бисте их предали непријатељу у наручје? Али осветили сте се на хришћански начин и зло претворили у добро. Дао си живот својим клеветницима и спасио је своју земљу од непријатељеве руке. (Бенедикт Курипечич)”


„Обилићу, змају огњевити,

ко те гледа блијеште му очи
свагда ће те светковат јунаци. (Петар II Петровић Његош)”


„И догодила се битка на месту званом Косово, што се догодило на следећи начин. Међу војницима који борили су се у првим редовима, био је један племић који је пред својим господарем био означен као нелојалан. Да би показао своју оданост али и храброст, овај је пронашао је погодно време и сам појурио према великом вођи као да је дезертер, и они су му отворили пут. И кад је био близу, одмах је појурио према напред и зарио је мач у тог ужасног владара, а онда је и сам пао тамо пред њихове руке. (Константин Филозоф)”