Пређи на садржај

Материјализам

Извор: Викицитат

Материјализам је форма филозофског монизма који сматра да је материја фундаментална супстанца у природи, и да су све ствари, укључујући менталне аспекте и свест, резултати материјалних интеракција.

Цитати

[уреди]

„Материјалистичко схватање историје почиње од тврдње да је производња средстава за подршку људског живота и, поред производње, размена произведених ствари основа свих друштвених структура; да је у сваком друштву које се појавило у историји, начин на који је богатство дистрибуирано и друштво подељено на класе или редове зависан од тога шта се производи, како се производи, и како се производи размењују. Са ове тачке гледишта, коначне узроке свих друштвених промена и политичких револуција треба тражити, не у људским мозговима, не у човековим побољшаним увидима у вечну истину и правду, већ у променама у начина производње и размене. Њих треба тражити, не у филозофији, већ у економији сваке појединачне епохе. (Фридрих Енгелс)”


„Комунизам је заснован на етичком релативизму и метафизичком материјализму који ниједан хришћанин не може да прихвати. (Мартин Лутер Кинг)”


„Материјализам је препознавање „објеката у себи“, или изван ума; идеје и сензације су копије слика тих објеката. (Владимир Лењин)”


„Пошто је материјализам доминирао, материја је нестала. (Владимир Мајаковски)”


„Материјализам на крају пориче постојање било каквих несводивих субјективних квалитативних стања осећаја или свести. (Џон Серл)”


„Свест о простору представља не само слободу од ега, већ и од зависности од ствари овога света, од материјализма и материјалности. То је духовна димензија која једина може дати трансцендентно и истинско значење овом свету. (Екхарт Толе)”