Пређи на садржај

Екхарт Толе

Извор: Викицитат
Екхарт Толе (2010)

Екхарт Толе (16. фебруар 1948) је канадски писац немачког порекла.

Цитати

[уреди]

„Више нисам могао да живим сам са собом. И у овој мисли је изникло једно питање без одговора: ко је „Ја“ које не може да живи само са собом? Шта је то ја? Осећао сам се увученим у празнину. Оно што нисам знао у то време је да је оно што се заиста догодило било умом креирано ја које је, са својим тежином, проблемима, који живе између незадовољене прошлости и застрашујуће будућности, нестало. Порушило се. Следећег јутра сам се пробудио и све је било тако мирно. Мир је био тамо јер тамо није било „мене“. Само осећај „присуства“, само запажање и посматрање.”


„Разлог зашто не ставите руку у ватру није због страха, већ зато што знате да ћете се изгорети. Не треба вам страх да бисте избегли непотребну опасност, само минимум интелигенције и здравог разума.”


„Када слушате мисао, ви сте свесни не само мисли већ и себе као сведока мисли. Ушла је нова димензија свести.”


„Једини стални фактор у вашем животу. Без обзира шта се деси. Без обзира колико се ваш живот променио. Једно је сигурно. Увек је сада.”


„Отпустити осуду не значи да не видите шта они раде...”


„Примарни узрок несреће никада није ситуација, већ ваше мисли о њој. Будите свесни мисли о којима размишљате.”


„Што више заједничке прошлости има у вези, то више морате бити присутни; у супротном, бићете приморани да поново и поново проживљавате прошлост.”


„Да је њена прошлост твоја прошлост, њен бол твој бол, њен ниво свести твој ниво свести, ти би мислио и деловао тачно као она. Са овом спознајом долази опроштај, саосећање, мир.”


„Изједначавање физичког тела са „ја“, тела које је предодређено да стари, вене и умре, увек води у патњу... Ако тело не изједначиш са оним што јеси, када лепота бледи, снага се смањује, или тело постане неспособно, то ни на који начин неће утицати на ваш осећај вредности или идентитета. У ствари, како тело почиње да слаби, светлост свести може лакше да сија.”


„Не постајете добри покушавајући да будете добри, већ проналажењем доброте која је већ у вама и допуштајући тој доброти да се појави.”


„У тренутку када се расуђивање заустави прихватањем онога што јесте, ви сте слободни од ума. Направио си места за љубав, за радост, за мир.”


„У вама је живост коју можете осетити својим Бићем, а не само у глави. Свака ћелија је жива у том присуству у коме не треба размишљати. Ипак, у том стању, ако је мисао потребна за неку практичну сврху, она је ту. Ум и даље може да функционише, а функционисао је прелепо када га већа интелигенција каква сте ви користи и изражава се кроз њу.”


„Дакле, тајна живота је „умрети пре смрти“ и схватити да смрти нема.”


„Како год да се его понаша, његов мотив је увек исти: жели да се истакне, да буде јединствен, да има контролу, жели моћ и пажњу.”


„Све што вас вређа и на шта снажно реагујете код друге особе постоји и у вама.”


Ум је одлично оруђе ако се добро користи. Међутим, када се злоупотреби, може бити веома деструктиван.”


„Када прихватите све без етикета, ви сте изван свог ега.”