Маска

Извор: Викицитат
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Musee de la bible et Terre Sainte 001.JPG

Маска је културни предмет којим се човек маскира односно сакрива лице или његов део.

Цитати[уреди]

„Злочинци су сујеверне кукавице. Дакле, моја маска мора бити у стању да унесе ужас у њихова срца. Мора да сам створење ноћи, црно, страшно... (Бетмен)”


„Човеку који жели да буде нешто друго него што јесте, да буде члан парламента, или истакнут адвокат, или судија, или нешто друго подједнако досадно, редовно успева да постане оно што жели. То му је казна. Они који желе маску, морају је носити. Људи који једино желе да се остваре никад не знају куда иду и не могу знати. (Оскар Вајлд)”


„Неретко се под маском заштите ауторских права онемогућава ширење знања, а оно, као што знамо, вреди само када се дели. (Иван Калаузовић Иванус)”


„Млади људи, који још увек нису сигурни у свој идентитет, често испробавају низ маски у нади да ће пронаћи ону која им одговара — ону која заправо није маска. (В. Х. Оден)”


„Ватра треба да представља истину јер уништава сву софистику и лаж; а маска је за лаж и лаж који прикривају истину. (Леонардо да Винчи)”


Пословице[уреди]

„Човек може поднети и најтеже болове, али врхунац његове трагике скривен је у часу, кад губи маску, а не може да је замени другом, и присиљен је да живи го. (Арапска пословица)”


Wikipedia:sr
Википедија има чланак под именом: