Пређи на садржај

В. Х. Оден

Извор: Викицитат
В. Х. Оден (1939)

Вистан Хју Оден (21. фебруар 1907 – 29. септембар 1973) потписивао је своје радове као W. H. Auden, био је англоамерички песник и сматра се једним од највећих писаца 20. века.

Цитати[уреди]

„Песник је пре свега особа која је страсно заљубљена у језик.”


„Најсигурнији знак да човек има прави укус је да није сигуран у то.”


„Уопштено говорећи, када се чита научни критичар, човек више профитира од његових цитата него од његових коментара.”


„Неке књиге су незаслужено заборављене; ниједан није незаслужено запамћен.”


„Без уметности не би требало да имамо појма о светом; без науке, увек треба да обожавамо лажне богове.”


„Оно што масовни медији нуде није популарна уметност, већ забава која је намењена да се конзумира као храна, заборављена и замењена новим јелом. Ово је лоше за све; већина губи сваки свој прави укус, а мањина постаје културни снобови.”


„Сви песници обожавају експлозије, грмљавине, торнада, пожаре, рушевине, сцене спектакуларног покоља. Песничка машта није нимало пожељан квалитет код државника.”


„Закон не може опростити, јер закону није учињена неправда, само прекршен; само се људима може учинити неправда. Закон може помиловати, али може само помиловати оно што има моћ да казни.”


„Свако сажаљење је самосажаљење.”


„Политика не може бити наука, јер се у политици теорија и пракса не могу раздвојити, а науке зависе од њиховог раздвајања.”


„Без обзира на област о којој се расправља, они који се баве дебатом морају не само да верују у међусобну добронамерност, већ и у своју способност да дођу до истине.”


„Млади људи, који још увек нису сигурни у свој идентитет, често испробавају низ маски у нади да ће пронаћи ону која им одговара — ону која заправо није маска.”


„У свим технолошки „напредним“ земљама мода је заменила традицију, тако да недобровољно чланство у друштву више не може да пружи осећај заједништва.”


„Човек може само хулити ако верује.”


„Генеалогије су ствари вредне дивљења, под условом да не подстичу чудну заблуду да су неке породице старије од других.”